За Куба днес е специален ден. Страната отбелязва десетата годишнина от идването на власт на Раул Кастро, брата на Фидел - бащата на кубинската революция.

Това десетилетие е белязано от развития, които дълго време бяха немислими на комунистическия остров, включително икономическо отваряне и сближаване със САЩ, отбелязва в своя материал Франс прес.

На 31 юли 2006 година по здравословни причини Фидел Кастро прехвърли властта на по-малкия си брат Раул, който до този момент бе вторият човек в режима и министър на отбраната от 1959 година, откакто на острова пристигат "брадатите".

Официално определен за президент през 2008 година, той обяви, че ще предаде поста през 2018 година, след като наложи лимит от два поредни мандата. Негов наследник след 2 години ще стане Мигел Диас-Канел, номер две на сегашния режим, роден през 1960 година и посочен за наследник на братята Кастро.

Колкото словоохотлив е по-големият брат, толкова 85-годишният Раул е дискретен. Той вкара страната си в нова ера без при все това да прави политически отстъпки, посочва анализа на АФП.

Сега кубинците могат да пътуват по-лесно, да избират сред редица частни ресторанти, да ползват wifi, като заплащат за това, да продават и да купуват коли и жилища, да виждат как се вее звездният флаг на посолството на САЩ.

И днес Куба продължава да настоява за вдигане на ембаргото, наложено на острова от 1962 година. Президентът Барак Обама, който направи историческа визита през март в Хавана, смекчи ембаргото, но не успя да издействат пълната му отмяна от Конгреса, където мнозинство имат републиканците, припомня БТА.