За пореден ден границата ни с Гърция остава блокирана. Причината е протестът на земеделските производители. Тирове ще се пропускат избирателно, а движението през граничните пунктове "Кулата" и "Илинден" е напълно блокирано. "Това е поредна гръцка глезотия. Българските производители понасят много тежки загуби от ситуацията на границата. Поведението на правителството на Гърция е пряко нарушение на договора от Лисабон, който задължава държавата да осигури безпрепятственото движение на стоки и капитали”, отсече евродепутатът Ангел Джамбазки.

По думите му това, което трябва да направи България в тази ситуация, е да се обърнат към гръцкото правителство и да им кажат, че така няма да се случат нещата. Според него границата трябва да бъде затворена за всякакви гръцки стоки.

"Нашето правителство се отнася малко гнусливо към това на Ципрас, тъй като той дойде като антисистемен играч на управлява Гърция. Отношенията между двете правителства в момента не са в кой знае какъв възход. Ако имаше прокарана пътека, по-добра дипломация и взаимодействие между двете държави, щеше да бъде по-добре”, коментира в „Здравей, България” журналистът Мира Баджева.

"Въпросът е защо те могат да диктуват дневния ред – и на съседните държави, и на Европа. А отговорът е, че те могат да се солидаризират и организират. Те протестират ефектно, така че да ги заболи и останалите”, смята журналистът.