Германската канцлерка Ангела Меркел призова германските избиратели за по-голямо търпение към бежанците, в момент в който в Германия нараства недоволството от притока на мигранти, предаде Ройтерс.

Анализатори смятат, че този натрупал се гняв може да се отрази на резултатите от изборите в три германски провинции, които ще се състоят на 13 март.

Знам, че хората са нетърпеливи и искат бързи отговори на кризата с мигрантите, но бързите отговори често пъти са грешни отговори, каза Меркел пред симпатизанти на Християндемократическия съюз, събрали се на предизборна проява в Магдебург, главния град на източната германска провинция Саксония-Анхалт.

Канцлерката призна, че проблемът с притока на бежанци ще бъде водеща тема на предизборните кампании за трите вота.

На 13 март германците ще гласуват на избори в провинциите Саксония-Анхалт, Баден Вюртемберг и Райнланд-Пфалц.
Допитванията засега показват, че партията на Меркел има голяма вероятност да запази властта в Саксония-Анхалт и да отстрани от власт левите коалиции в останалите две провинции.

Заради притока на мигранти обаче в Саксония-Анхалт нарасна подкрепата за дясната антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия". За нея биха гласували 15 процента от избирателите, показват сондажите.

В Германия само миналата година пристигнаха 1,1 милиона мигранти и това увеличи популярността на "Алтернатива за Германия" в национален план.

Заради начина, по който се справя с мигрантската криза, рейтингът на Меркел спадна, а консерваторите вече имат 36-процентна подкрепа в Германия, след като през 2013 г. получиха 41,5 процента на федералните избори, които осигуриха на Меркел трети канцлерски мандат.

(БТА)