Европейската комисия вероятно ще предложи тази седмица удължаването на граничния контрол в свободната за движение Шенгенска зона за 6 месеца, предаде ДПА, като цитира говорителката на ЕК Мина Андреева, която спомена за съществуващи слабости в способностите на Гърция да управлява границите си, предаде ДПА.

Има все още някои недостатъци и слабости, които трябва да бъдат поправени, каза Андреева. Тя призова Атина да реши този въпрос, така че "ние прогресивно да прекратим граничния контрол до ноември".

Едно от най-големите постижения на ЕС е Шенгенската зона за свободно движение, в която 26 страни имат правото да пътуват без необходимостта от гранични проверки и от паспорти. Но няколко страни от Шенген въведоха вътрешни проверки по границите си, за да спрат потока от мигранти след пристигането на стотици хиляди мигранти и бежанци миналата година.

Вината за неконтролируемите потоци от мигранти до голяма степен се приписваше на Гърция, която беше обвинена, че позволява на мигрантите да преминават през територията й, без да са регистрирани. Накрая страни северно от нея бяха принудени да затворят своите граници.

Внезапни проверки на ЕС през ноември показаха сериозни недостатъци и слабости в Гърция, чиято граница с Турция е външна граница на Шенгенската зона. ЕС даде на Атина срок до 12 май, за да реши проблемите. Ако това не стане ЕК ще предложи вътрешношенгенският граничен контрол да може да продължи да действа до две години.

ЕК трябва да представи последната си официална оценка на ситуацията в сряда. Германия и пет други страни поискаха граничните проверки да продължат за още шест месеца. Една от тези страни - Дания, днес обяви, че временните проверки по границата й с Германия ще продължат до 2 юни. (БТА)