"Турският президент е последователен в антиизраелската си политика. От самото начало той се припознава като защитник на палестинската кауза. Той често поздравява със знака на "Палестински братя", което пък го доведе до тежка конфронтация с президента на Египет", коментира пред NOVA евродепутатът Ангел Джамбазки, който бе поканен да коментира какви ще са последиците от напрежението в Йерусалим. 

Според представителя на ВМРО посещението на Ердоган в Гърция е засегнало интереса на българското население. "Там живеят българи и българи мюсюлмани. Т.е. Турция и Гърция спорят за население, което е българско. Гърция се опита да измисли помашка нация. Ердоган се опитва да бъде защитник, радетел за всички мюсюлмани...

След като видя, че приключва войната в Сирия и усети заплаха за себе си, отиде в Босна, после след референдума в Каталуния се обадиха босненците и поискаха независимост, а след малко се обади у нас и господин Местан и заговори за турско малцинство. Турската политика е много добре подготвена. И ако погледнете поведението на Турция на Балканите, то винаги има определена цел", отбеляза Джамбазки.

Той подчерта, че подобно поведение на Турция провокира напрежение в българското общество със сепаратистки искания. А искането на обособяване на малцинство е заплаха. Това не трябва да се подценява. "Концепцията на Турция е - който е мюсюлманин, ние трябва да го защитаваме. Такъв е случаят в Босна, в Санджак. 

"Ние в момента трябва да бъдем не просто консуматори на политика, ние трябва да сме инициаторите на политика, която ще се развива през следващите 20-30 години", заяви Ангел Джамбазки.