Лекарствата за грип много ефективни. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.„Тези лекарства обаче са ефективни в началото на заболяването. Най-добре е човек да ги има вкъщи. Ако се почувства зле, може след като се консултира с лекар да започне да ги приема веднага”, подчерта проф. Кантарджиев.

Той обясни, че смъртните случаи се получават при тежка инфекция, която е свързана не толкова с вируса, колкото с имунната система на човека. Тя се развива светкавично и е почти неспасяема. Такъв е бил случаят с последното починало детенце.

Експертът подчерта, че най-уязвими на грипа са децата – 80% от заболелите в момента са деца. Той изтъкна, че е много важно детето да си остане вкъщи, за да може да се лекува спокойно, а и да не представлява опасност за другите в детските градини и училищата.

Според проф. Кантарджиев, много българи имат лошия навик, когато се разболеят да чакат една седмица „да видят какво ще стане”, след което вече се получават усложнения.