Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес заплаши Холандия с дипломатически санкции и заяви, че ще я изправи пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради наложената от Хага забрана за турски министри да говорят на митинги в холандски градове, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"Ние ще накараме Холандия да отговори за случилото се. Ще направим всичко необходимо от гледна точка на дипломацията, включително налагане на дипломатически санкции", заяви Ердоган в ефира на турската телевизия "А Хабер".

Той увери, че Анкара ще се обърне към международни организации, включително към ЕСПЧ. 

В Ротердам "не пуснаха министъра в консулството, опитаха се да отворят вратата на дипломатически автомобил, обявиха извънредно положение два часа преди пристигането на министъра.
 
У нас извънредно положение може да обяви само парламентът, а у тях - кметството. Това е тяхното разбиране за Виенската конвенция, това е фашизъм, нацизъм, може да се каже неонацизъм", заяви Ердоган, цитиран от ТАСС.
 
Турският премиер заяви също, че Анкара ще преразгледа отношенията си с ЕС в контекста на перспективите за присъединяване към него.
 
Ердоган обвини германския канцлер Ангела Меркел, че подкрепя терористи на територията на страната си, съобщиха ДПА и ТАСС.
 
"Уважаема Меркел, Вие подкрепяте терористи", каза Ердоган в интервю, излъчено на живо по телевизия "А Хабер". Турският президент обвини също германската "държавна телевизия", че подкрепя "терористични организации" и води пропаганда срещу президентската система. Той не се впусна в подробности, но визира Кюрдската работническа партия /ПКК/, смятана от ЕС за терористична организация, но която често намира място в германските медии, отбелязва ДПА. 
 
"Германия най-безмилостно оказва подкрепа на терористите. Изпратили сме в Германия 4,5 хиляди досиета на терористи", каза Ердоган, имайки предвид членове на ПКК и на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде ТАСС. "Меркел, ти подкрепях, храниш терористи. Ние предадохме 4,5 хиляди досиета, но по тях няма действия", добави турският президент. Той нарече "шпионин и терорист" арестуваният в Турция германски журналист от "Велт" Дениз Юджел. 
 
Ангела Меркел окачестви като "абсурдни" обвиненията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, според когото германската канцлерка "подкрепя терористи", заяви тази вечер нейният говорител Щефен Зайберт, цитиран от Франс прес.
 
"Канцлерът няма намерение да участва в конкурс по провокации", заяви Зайберт. "Тези обвинения са очевидно абсурдни", каза Зайберт в кратко писмено изявление, публикувано на фона на бурно напрежение между Анкара и няколко европейски страни. 
 
Ердоган разкритикува Меркел и за подкрепата й за холандския премиер Марк Рюте, след като Холандия отказа да допусне турски министри да агитират на нейна територия за предстоящия референдум за засилване на президентските правомощия в Турция.
 
Германските власти също възпрепятстваха миналата седмица провеждането на такива срещи, което разгневи Анкара. (БТА)