Либерализацията на визовия режим започна много преди бежанската криза. Интересът на ЕС е Турция да бъде държана в европейската орбита, а отпадането на визите е силен инструмент в тази посока. То касае по-младата, активна и делова част на турското общество. Това заяви Стоил Моллов, експерт по европейско право и международни отношения, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него предупреждението от страна на Турция, че може да отвори границите си и да пусне бежанците в Европа е било истинска заплаха. Той допълни, че Турция във всеки един момент от последните години е можела да контролира ефективно границите си.  

"Визовият пакет дойде в огромен плюс за южната ни съседка и изигра доста добра роля. Друг е въпросът дали Европа прави компромис със своята ценностна система", коментира Мехмед Юмер, главен редактор на в. "Заман".

Според него политическото напрежение между Давутоглу и Ердоган и вероятността от идването на нов премиер на власт също може да окаже влияние върху отношенията на Турция с Европа. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria