Панаирът на кулинарното изкуство отвори врати днес до Джумаята. Той е част от програмата на „Пловдив 2019” и беше официално открит от кмета на район „Централен” Георги Стаменов. На събитието присъстваше официалният консул на република Турция в Пловдив, както и председателите на арменската, руската и италианската общност под тепетата.

Посетителите имаха възможността да се потопят в необятния свят на ориенталската кухна и да вкусят от различни кулинарни деликатеси като най-старото ястие в света – ашурето, приготвено по оригинална рецепта на Ной. Вкусните изкушения, които предлагаше кухнята на колела, включваха още имамбаялдъ, традиционни кебапи, „паша” кюфте, телешки черен дроб, карнъйарък (пълнен патладжан по специална рецепта), хюремки и разбира се филибе кюфте. Легендата разказва, че то било създадено през 19 век от един турчин – майстор на скарата. Той имал дюкян някъде из улиците на Капана, където го правел по тайна рецепта. Няколко години след това той заминал за Цариград, а с него и уникалната рецепта, но само за да се завърне под тепетата 100 години по-късно. Специално от Одрин са доставени лозови листа от района “Токат” за традиционните сарми, които турците в Пловдив приготвят с кедрови ядки и мечо грозде.

Пловдивчани и гостите на града имаха възможност да се насладят на изпълнение на “Чие оро е най-хубаво?” на камерен хор “Иван Спасов” с диригент Гергана Люцканова. Специална изненада поднесе и вицеконсулът Волкан Танйълдъз, който изсвири българско право хоро на традиционния турски инструмент саз.

„Пловдив доказа, че тук всички етноси могат да живеят заедно в мир и разбирателство. Колкото сме различни, толкова сме и еднакви. Всеки един от нас е преди всичко човек, а чак след това разделен по етнос и религия. Чудесно е, че едно такова мероприятие демонстрира еднаквостта и разбирателството между хората в града ни,” каза за Марица.бг кметът на „Централен” Георги Стаменов.

Етно кухнята на колела продължава своето пътуване под тепетата с италианска вечер, която ще се проведе утре. Къде - можете да научите на страницата на събитието във фейсбук и в сайта www.ethnokitchenonwheels.blogspot.bg