Нито една страна от ЕС не е повдигнала въпроса за Никола Груевски, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от македонския телевизионен "Канал 5".

В отговор на въпрос, Сиярто заяви, че бившият македонски премиер Никола Груевски е изразил желание да подаде молба за убежище в унгарско посолство, но правителството на Унгария не е имала никаква роля в неговото идване.

Той каза, че унгарските власти за първи път разбрали за случая в една от съседните страни в Македония и че Груевски "напълно законно дойде в Унгария в съответствие със съответните национални и международни закони, а всички преминавания през границите са легитимни. Унгарските органи, въз основа на мерките за сигурност, решиха да приемат молбата му за убежище в Будапеща".

Както каза той, никой колега от ЕС не повдигна въпроса в понеделник.

Сиярто ще проведе двустранни разговори с македонския външен министър в рамките на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел в началото на декември.

"За Унгария подкрепата на Македония не е въпрос на партийно или правителствено съчувствие", каза той и повтори позицията на правителството, че Груевски не е политически, а правен въпрос.