Обвиняемият за изнасилването на 16-годишно момиче бивш кмет на Стрелча Иван Евстатиев е започнал да съдейства на лекуващия го екип след повече от две седмици пълно мълчание, съобщи за "24часа" зам.-директорът на болницата в Пазарджик д-р Дора Шопова. 

Той вече отговарял с "Да" и " Не" на медиците и рехабилитаторите, които го възстановяват от прекарания инсулт, изпълнявал техните команди.
 
Хранел се и пиел вода. Системите му са свалени и той приема хапчета за диабет, хипертония и нарушено мозъчно кръвообращение.

"От няколко дни Евстатиев е на рехабилитация за раздвижване и възстановяване, която към момента е на последния си етап", допълни д-р Шопова. 

В понеделник бившият кмет вече е започнал да сяда на болничното си легло. Зам.-директорът на болницата отказа да се ангажира с мнение кога Евстатиев може да бъде изписан, по подчерта че състоянието му е стабилно.

Той вече е прегледан от няколко лекари от София и Пловдив, която трябва да изготвят разпоредената от районния съд в Панагюрище нова медицинска експертиза за състоянието му и да дадат преценка може ли да остане в следствения арест след изписването от болницата. 

Заседанието по искането на Евстатиев за замяна на постоянния му арест с мярка за неотклонение " парична гаранция" е насрочено за петък в Панагюрище.