Американският президент Доналд Тръмп редовно използва израза "фалшиви новини" като реторичен похват, за да подкопава авторитета на противниците, да сплотява поддръжниците си и да се опитва да дискредитира утвърдените американски медии, които настъпателно разследват управлението му. Той обаче не е единственият лидер, на когото му харесва този израз. Следвайки неговия пример, много авторитарни лидери и диктатори по света също се привързват към тази фраза, пише в. "Ню Йорк таймс".

Когато правозащитната организация "Амнести интернешънъл" публикува доклад за смъртни случаи в затвори в Сирия, сирийският президент Башар Асад отвърна, че "живеем в епоха на фалшиви новини". Венецуелският президент Николас Мадуро, който системно подкопава демокрацията в своята страна, обвини световните медии за "много фалшиви версии, много лъжи", като каза, че "именно това наричаме "фалшиви новини" днес".

В Мианма, където международни наблюдатели обвиняват армията в провеждане на кампания на геноцид срещу рохингите, служител по сигурността заяви, че "няма такова нещо като рохингя, и добави: "Това е фалшива новина." В Русия говорителката на външното министерство Мария Захарова каза на репортер на CNN: "Спрете да разпространявате лъжи и фалшиви новини". Сега министерството използва на своя уебсайт голям червен надпис "Фалшиво", за да обозначава новинарски материали, които не харесва.

Автократи, популисти и други политически лидери по света използват израза "фалшиви новини" и легитимността, която му придава американският президент, като средство, с което да нападат своите критици, а в някои случаи като инструмент за умишлено подкопаване на демократичните институции. В страни, където свободата на медиите е ограничена или под голяма заплаха, включително Русия, Китай, Турция, Либия, Полша, Унгария, Тайланд, Сомалия и други, политически лидери използват израза "фалшиви новини" като оправдание за отблъскване на критичните разследвания на медиите.

Тази седмица печатният орган на Китайската комунистическа партия в. "Женмин жибао" използва думите на Тръмп, за да подкопае критичното медийно отразяване на политиката на все по-авторитарните китайски власти. "Ако президентът на САЩ твърди, че водещите медии в неговата страна са позор за Америка, тогава отрицателните новини за Китай и други държави би трябвало да бъдат приемани с резерви, тъй като има вероятност пристрастия и политически програми да изкривяват действителната картина", писа вестникът.

Още не е минала и година от началото на президентството на Тръмп и той вече разтърси световното статукво със своя лозунг "Америка на първо място", с презрението си към глобалната търговия и многостранните договори и с напрегнатите си отношения с много традиционни съюзници (а също с привидно топлите отношения с много традиционни съперници). Но използваният от президента израз "фалшиви новини" буди различно безпокойство сред много чуждестранни политици и анализатори, които се тревожат, че фразата руши общественото доверие към демократичните институции в момент, когато популизмът и авторитаризмът се завръщат в много региони.

Според речника "Мериам-Уебстър" изразът "фалшиви новини" е в употреба поне от 90-те години на 19 век, но Тръмп има най-голяма заслуга за превръщането му в значима част от глобалното говорене в днешно време. Сега фразата е толкова широко разпространена, че речникът "Колинс" реши да я определи за "дума на годината" за 2017 г., като установи в началото на ноември, че нейното използване се е увеличило с 365 процента от 2016 г.

Въпросът е, че фалшивите новини са реален проблем, особено в социалните медии. Американските разузнавателни служби стигнаха до заключението, че Русия е използвала фалшиви новини в опит да се намеси в президентските избори в САЩ през 2016 г. в полза на Тръмп. Присъствието на фалшиви новини в глобализирания поток от медийно съдържание съдейства за размиване на границата с традиционните, основаващи се на факти новини.

Трудно е обаче да се каже до каква степен епитетът "фалшиви новини" вреди на журналистиката, като се имат предвид съществуващите трудности за правене на репортажи в страни, където медиите вече са под контрола на държавата, а журналисти са не само обиждани или подигравани, но и убивани или затваряни. Все пак почти няма съмнение, че социалните медии със своя огромен обхват и уязвимостта си към ботове и манипулиране съдействат за усилване на критиките, отправяни от политически лидери, и за подкопаване на доверието към традиционната журналистика.

Проблемът с фалшивите новини също така усложнява работата на защитниците на демокрацията в страни, където демокрацията вече е подложена на атаки.

Според някои анализатори успехът на Тръмп в създаването на алтернативна реалност и омаловажаването на противно настроени медии едновременно подражава и усилва тактиките на руския президент Владимир Путин, чиито пропагандатори "създават порой от фалшиви новини" по деликатни политически теми като конфликта в Украйна, за да сеят цинизъм и несигурност. Русия и Китай също така създават "положителни" фалшиви новини в социалните медии, за да вдъхновяват патриотизъм у дома, отбелязва "Ню Йорк таймс".

/БТА/