3000 лв. глоба ще трябва да плати строителна фирма, позволила си да разкопае тротоарите на две улици в Пловдив за ремонт без съответното разрешение. Санкцията е наложена от общината с мотива, че това представлява нарушение на Наредба № 2 за организацията и безопасността на движението, и вече е потвъредна от Пловдивския районен съд.
Разкопаването се наложило, след като през месец март т. г. „Близу Медиа Енд Броудбент” и „Цифрова кабелна телевизия” получили писмо да премахнат въздушните си кабели на ул. „Славянска” и ул. „Беласица”. Ремонтът бил възложен на фирма „Стилстрой-77”. От дружеството не поискали разрешение за ремонта, изпратили единствено едно уведомление и след около 2 меесца започнали работа. На 19 май около 11.30 часа работници били засечени да прокопават тротоарната настилка по улиците „Славянска” и „Беласица” и кръстовището между тях. Било им поискано разрешително и така станало ясно, че общината не е позволявала изкопните работи.
Глобената фирма обжалвала наложената санкция в съда, като се позовала на текст в общинската наредба за безопасността на движението, който допуска да се правят аварийни ремонти, без да искат разрешителни. „Не може да бъде споделено виждането, че се касае за авариен ремонт, след като „Близу Медиа Енд Броудбент” ЕАД и „Цифрова кабелна телевизия” ООД са подали заявление за започване на авариен ремонт през март месец, а самият ремонт е осъществен два месеца по-късно – през май”, е записано обаче в решението на съда, с което жалбата е отхвърлена.
Глобата може да бъде атакувана пред още една съдебна инстанция – Административния съд.