Гъби против рак и за възстановяване след химиотерапия произвежда гъбозаводът в Красен
Медицински гъби, които предпазват от рак и се препоръчват на онкоболни след химиотерапия произвежда гъбозаводът в русенското село Красен. Гъбите са шиитаке, рейши, намеко и пом-пом. Гъбозаводът прави опити и в отглеждането на гъбата бразилски бадем, която вирее в джунглата. В района, където тя вирее, хората не боледуват от рак, тази гъба има много полезни свойства, казва директорът на гъбозавода Светослав Стоянов.
Гъбата шиитаке има история на 3000 години и в древна Япония се е използвала при лечение на захарен диабет. Днес тя има доказано противотуморно действие, благодарение на съдържанието на полизахарида лентинан. Веществото в Япония е одобрено като лекарствено средство при рак на стомаха. Шиитаке имат и изразено противовирусно действие. В гъбозавода в Красен се отглеждат от 1 юни м. г.
Гъбата рейши спира синтеза на ДНК в раковите клетки, смятат учени
Гъбата рейши в древността е наричана „вълшебния крал на билките". Използва се като лечебно растение от над 5 хилядолетия. Съдържа 119 вида терпеноиди, които имат антивирусно, противораково и противовъзпалително действие. Рейши повишава имунитета и помага срещу алергии при възрастни хора. Смята се, че действа благоприятно при лечение на бронхиална астма. Учени считат, че гъбата рейши спира синтеза на ДНК в раковите клетки.
Гъбата пом-пом се прилага като съпътстваща терапия при рак на стомаха, хранопровода и червата
Гъбите намеко също имат лечебни свойства. През 1987 г. китайски учени съобщават след опити с бели мишки, че водният разтвор от намеко има ефекивност до 60% при лечение на сарком 180. Гъбата увеличава съпротивителните сили на организма срещу стафилококи.
Гъбата пом-пом, наричана още херициум, се използва като съпътстваща терапия при раково болни с тумори на стомаха, хранопровода, червата и панкреаса. Смята се, че при химиотерапия намалява страничните ефекти.
Тамоджи и фламинго са другите медицински гъби, които ще опита да произвежда гъбозаводът в Красен. Те ще са предназначени основно за износ в Западна Европа. Прилагането на всички медицински гъби става само по лекарско предписание.
Печурки от Полша правят дъмпинг на българските с 30% по-ниска цена
Гъбозаводът в Красен произвежда и около два тона дневно печурка и кладница. Но внасяните печурки от Полша правят дъмпинг на родното производство. Те са с около 25-30% по-евтини от българските печурки, защото производството на гъби в Полша се субсидира, казва Светослав Стоянов. Така потреблението на български гъби в прясно състояние намалява с около 50 на сто.
Полските гъби имат и по-висока трайност – печурките от Полша се обработват с газ и могат да се съхраняват около седмица при температура от 3 градуса. При същите условия, българската прясна гъба издържа около три дни.
Гъбозаводът в Красен съществува от 60-те години на ХХ век
Гъбозаводът в русенското село Красен е създаден през 1966 г. Гъбите първоначално се отглеждат в пещери, а след това са построени цех за консервиране и промишлен гъбарник. Сега гъбите се отглеждат целогодишно в 14 халета върху близо 6 декара. Всяка от десетте пещери е средно с около 2000 кв. м площ.
По думите на Светослав Стоянов, работната ръка в гъбозавода не достига. В момента на работа са наети 60 човека, а са нужни още 20. Трудно намираме даже общи работници, обясни Стоянов.