"Нищо вече не работи", коментира германският телевизионен канал НТВ по повод на стачките в Гърция. "Обща стачка парализира Гърция, работещите в почти всички отрасли протестират срещу реформите и съкращенията в страната. С демонстрации и стачки гърците искат да парализират страната - още едно изпитание за кабинета на премиера Ципрас", посочва медията.

Берлинският "Билд" споменава за предсрочни избори и прогнозира мрачно бъдеще за Гърция.

"Следващ колапс заплашва Гърция, премиерът Ципрас се стреми към предсрочни избори, в обкръжението му се чува, че той няма друг избор. В следващите седмици Ципрас ще поиска от президента разпускане на парламента, макар че официално това бе опровергано. Последствието от това ще бъдат предсрочни избори през пролетта или най-късно в началото на лятото. Това ще са трети избори за година и половина. Подобно нещо ще доведе до застой, до спиране на реформите, а може би и до неплатежоспособност на държавата", посочва германският вестник.

Позовавайки се на германски и гръцки медии, германската версия на американския сайт "Хъфингтън пост" също прогнозира предсрочни избори в Гърция през пролетта.

Изданието прави извода, че за първи път, след като пое управлението на страната през януари миналата година, премиерът няма подкрепата на обществото и на партньорите. Правителствени кръгове изтъкват, че Ципрас напразно се опитал да намери нови правителствени партньори за предстоящото гласуване в парламента на законопроекта за данъчни и пенсионни промени. В същата публикация изданието се спира и на стачките от последните дни в Гърция с оценката, че ситуацията в страната е "критична".
 

/БТА/