"Газпром" ще оттегли претенциите си да получи компенсации за провала на строителството на "Южен поток", ще свали забраните, доставяния в България да се продава на други страни и ще позволи предоговаряне на цените на доставка. Това става по силата на споразумение между руската държавна компания и Европейската комисия.

Според договора за изграждането на "Южен поток" Русия има право на обезщетение от 70 млн долара, ако проектът не се реализира. Брюксел започна да разследва "Газпром" на 31 август 2012 г. за нарушения на правилата за конкуренция в България и в още 7 централно и източноевропейски страни. 

За да избегне глоба, "Газпром" излиза сега с обещания, които ако бъдат одобрени от Еврокомисията, ще станат правно обвързващи. Обещанията са със срок от 8 години, след което Брюксел ще вземе окончателно решение по разследването.

По отношение на "Южен поток", който беше спрян едностранно от Русия в края на 2012 г. "Газпром" се ангажира да не иска обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на проекта, съобщи Брюксел.

Това обаче не предпоставя, че този проект не може да се реализира в бъдеще, ако има търговски интерес към него, уточни комисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Руската държавна компания обещава да отвори договорите си за доставки в България, както и в Чехия, Словакия, трите Прибалтийски републики, Полша и Унгария. От тях ще бъдат премахнати ограниченията, които сега не позволяват на тези страни да препродават газа, който получават от "Газпром".

Специално за България ще бъдат премахнати и разпоредбите на договорите на "Газпром" за мониторинга и измерването на газ, кито са изолирали българския пазар от газовите пазари на съседните държави от ЕС.

"Булгаргаз" – българският оператор, ще получи контрол върху трансграничните потоци на газ. "Газпром" пък ще улесни сключването на споразумение за пренос между България и Гърция. 

Освен премахването на ограниченията върху препродажбата на газ (напр. забрани за износ, клаузи за местоназначение) Газпром ще премахне всички клаузи, които намаляват бизнес стимулите за клиентите му да препродават газ (например клаузите, според които Газпром ще получи дял от печалбата при препродажба). Също така Газпром няма да въвежда отново такива клаузи в бъдеще.

По отношение на цените "Газпром" обещава нови измерители, така че Централна и Източна Европа, които сега плащат по-скъпо, да получат по-справедливи цени. Новите референтни стойности ще включват цените, по които руската газ се подава в западноевропейските газоразпределителни възли. Страните получатели, сред които България, ще имат право да поискат от руснаците да преговарят за нови цени, ако ги намират твърде високи, спрямо останалия пазар.

"Сега цените са ниски заради спада на цените на петрола, но има риск те да тръгнат отново нагоре и сметките да се окажат на масите на потребителите в Източна Европа", обясни Вестагер.

Сега правителствата на 8-те страни и газовите компании имат срок до 4 май дали приемат предложенията на "Газпром". Ако те ги одобрят, Еврокомисията ще сключи споразумение с компанията и ще назначи свой представител, който да следи дали ги спазват. Ако те откажат, Еврокомисията трябва да накаже руснаците за нарушаване на конкуренцията.

"Европейските правила се отнасят за всички компании, които оперират на европейския пазар, независимо от това дали са европейски или не. "Газпром" е добре дошла в ЕС, но по европейските правила", заяви Маргрете Вестагер.

Ако се окаже, че страните приемат ангажиментите на "Газпром", а компанията не ги спазва, Еврокомисията ще може веднага да я санкционира, без да трябва да доказва нарушенията. Глобата срещу руския монополист може да е до 10% от световния му оборот. През 2016 г. компанията е отчела оборот от 102 милиарда долара. "Газпром" е най-печелившата добивна енергийна компания в света.