Съдът в Панагюрище трябва да реши днес дали да освободи Иван Евстатиев под гаранция, за да се лекува или да го остави зад решетките. Той е с повдигнато обвинение за сексуално насилие над 16-годишно момиче от Стрелча.

Състоянието на бившия кмет, който получи инсулт, след като беше арестуван, вече се подобрява. Прокуратурата ще настоява Евстатиев да остане в ареста.

Петима медици от Пловдив вече са се произнесли за влошеното здравословно състояние на Евстатиев. Прокурорът по делото не огласи заключенията им, но заяви, че медиците са призовани да дадат обяснения в съда.

Според защитата, след ареста Иван Евстатиев е с инсулт, диабет и бъбречна недостатъчност. Адвокатите настояват Евстатиев да бъде освободен, за да се лекува. След ареста той е получил инсулт. Мотивите им са, че той има нужда от лечение и рехабилитация, за да се възстанови.

В същото време жителите на Стрелча отново излиза на бунт срещу бившия си кмет. Протестът трябва да се проведе преди началото на делото. Хората в града искат най-строго наказание за Евстатиев. Те твърдят, че се оказва натиск над съда да пусне Евстатиев под претекст, че е болен.

Майката на момичето, обвинило Евстатиев в изнасилване: Още се страхува

Вчера бащата на момичето - Георги Белухов, разказа, че дъщеря му се страхува от Евстатиев и у нея е настъпила коренна промяна след преживяното насилие.

Братът на Евстатиев: Той носи морална отговорност

Близките на Иван Евстатиев пък смятат, че образът му е демонизиран. В случая има само политика, но не и нещо криминално, смятат те.

Повече от 1300 човека са се подписали под петицията с искане на справедлив процес срещу бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев. Подписката е приключила и е изпратена до главния прокурор Сотир Цацаров. С документа гражданите настояват още ексградоначалникът да остане в ареста за постоянно, докато не бъде произнесена присъдата му. Опасенията им са, че той ще използва контактите си, за да повлияе на решението на магистратите или че ще избяга зад граница, за да не бъде осъден.

Петицията започна спонтанно още на 17 януари, когато се разнесе мълвата, че Евстатиев е обвинен в изнасилване на 16-годишна девойка. Първоначално подкрепа се събираше само в интернет, но още на първия протест хората пуснаха и хартиена подписка. Само за първите дни в нея вече имаше над 800 имена.