„Изписаха ме от болницата и вече съм в ателието, след ден два ще започна и да рисувам. Миналата сряда получих болки в сърдечната област и веднага отидах при д-р Кольо Бянов. Той е колекционер на картини и консултира много колеги. Диагнозата беше инфаркт. Приеха ме по спешност в Александровска болница и ми поставиха стентове”, разкри големият художник пред в. „ШОУ”

Макар да изкарал няколко дни на легло, Русев не престанал да се интересува от новините. Той редовно чел пресата, въпреки неблагосклонното отношение на лекарите към неговата активност веднага след оперативната интервенция, споделя маестрото.

В болницата идвала редовно дъщеря му Ралица и ще няколко приятели, между които не била Нешка Робева. „Не сме се карали с нея, но не ми е носила ябълки и цветя”, с чувство за хумор отговаря Светлин Русев на въпроса на репортер на „ШОУ” дали го е посетила легендарната треньорка.

Посетил го обаче Вежди Рашидов, но не като културен министър, а като приятел и колега. Още повече, че и той самият наскоро се пребори с неприятно заболяване.

По принцип, признава Русев, здравословните проблеми го навестяват от дъжд на вятър. До миналата седмица никога не е страдал от хипертония, не е имал отдавна сърдечни оплаквания. Спомня сиобаче за един случай от 80-те години на миналия век. Маестрото припаднал преди да прочете речта си на Национална конференция на БКП, тъй като рязко спаднало кръвното му. Вместо него на трибуната излязал колега, който прочел текста му пред делегатите по личното настояване на Тодор Живков.

„Това беше просто прилошаване, не съм получавал инфаркт. Сега за пръв път ми се случва и благодарение на професионалната намеса на лекарския екип, бързо преодолях кризата и вече смятам да хвана четката”, добави пред наш репортер Русем.

През юни маестрото ще навършва 83 години, Светлин Русев и не спира да работи активно. Въобще не смята да се съобразява със съветите на лекарите да намали темпото.

Досие


Светлин Русев завършва живопис във ВИИИ „Н. Павлович” през 1959 г. при проф. Дечко Узунов. Председател на Съюза на българските художници в периода 1973 - 1985 г. От 1985 до 1988 г. е директор на Националната художествена галерия. В периода 1976-1988 г. е член на ЦК на БКП.

Светлин Русев е депутат в редица Народни събрания до 1989 г. и с листата на БСП в Седмото велико народно събрание през 1990 г. По това време е член на Висшия съвет на БСП.. Действителен член (академик) на Българската академия на науките от 2003 г. Почетен доктор на Шуменския университет. Член-кореспондент на Академията за изящни изкуства в Берлин(1983).

Валерия КАЛЧЕВА