В днешната събота се отбелязва Голяма задушница, когато се прави помен в чест на мъртвите. Осем седмици преди Великден, според църковния календар, е неделята, наричана Месопустна, която народът нарича Месни заговезни, Месна заговезна, Месни заговелки, Месно запущоване, Месници. Това е последният ден, в който се яде месо преди великденските празници. Точно един ден преди това е Задушница, когато възпоменаване душите на починалите.
Днес се посещават гробовете на починали близки. За помена се приготвя „коливо“ -варено и подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. С това хората се надяват да измолят прошка от Бога за греховете на мъртвите си близки. В църквите се отслужва заупокойно богослужение, в което се четат молитви за напусналите този свят, камбаната се бие на траур, а гробовете се окичват с цветя, преливат с вино, прекадяват с тамян и се оставят запалени свещи. След което раздават подавки, в които има жито за „Бог да прости“.
Вечерта на Месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия и се заговява. Традиционни за този случай са блюдата с кокошка.
Днес се посещават гробовете на починали близки. За помена се приготвя „коливо“ -варено и подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. С това хората се надяват да измолят прошка от Бога за греховете на мъртвите си близки. В църквите се отслужва заупокойно богослужение, в което се четат молитви за напусналите този свят, камбаната се бие на траур, а гробовете се окичват с цветя, преливат с вино, прекадяват с тамян и се оставят запалени свещи. След което раздават подавки, в които има жито за „Бог да прости“.
Вечерта на Месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия и се заговява. Традиционни за този случай са блюдата с кокошка.