Македонският премиер Зоран Заев изрази надеждата бившият министър-председател Никола Груевски да не се опита да се укрие от съдебните власти в страната. От вчера Груевски е обявен за общодържавно издирване след като в продължение на няколко дни съдебните власти не успяха да му връчат заповедта за изтърпяване на двегодишната му присъда.

Тази нощ специалните части на вътрешното министерство провериха жилището на Груевски и централата на ВМРО-ДПМНЕ, чийто почетен председател е Груевски, информира БГНЕС. 

"Не вярвам господин Груевски да си позволи подобно нещо. Най-малкото заради всичко казано от него до тук", каза Зоран Заев пред държавната телевизия МРТВ в отговор на въпроса дали Груевски ще се опита да избяга.

Адвокатът на Груевски - Димитър Дангов, твърди, че не знае къде се намира клиентът му. Дангов призна, че "Груевски няма право да обжалва присъдата си пред Върховния съд, но още имал правни възможности да се спаси от затвор".

Груевски получи две години ефективна присъда по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за над 650 000 евро, докато беше премиер. По делото „Танк“ бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска беше осъдена на шест години затвор.

48-годишният Груевски бе премиер от 2006 до 2016 и до миналата година бе начело на партията ВМРО-ДПМНЕ. Той твърди, че е жертва на политическо преследване.