Уговарят среща на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп догодина. Това стана ясно след разговора на външния ни министър Екатерина Захариева с американския държавен секретар Майк Помпео.

Захариева уточни, че от няколко месеца се работи върху посещението на Борисов в Белия дом. Това евентуално би се случило в началото на следващата година.

Тя каза още, че САЩ са се насочили отново към Балканите.

Първият дипломат на България е обсъдила с Помпео българската идея за създаването на газов хъб на Балканите, на който да може да се търгува и американски втечнен газ.

Екатерина Захариева е повдигнала отново и въпроса за отпадането на визи за българските граждани.

Тя е поискала от държавния секретар България да стане страна по социалното споразумение със САЩ, което да признава правото и трудовия стаж в двете страни.

Ето какво коментира Захариева за срещата си с Помпео:

По време на разговора ми с държавния секретар на САЩ Майк Помпео обсъдихме включването на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания.

САЩ ще продължат да подпомагат страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в Програмата. Ние също полагаме усилия, като в тясно сътрудничество с посолството на САЩ в София информираме българските граждани за условията, на които трябва да отговарят, за да получат виза.

Поставих и въпроса за сключване на спогодба за социална защита. САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България. Подобна спогодба ще помогне много на живеещите в САЩ 400 000 българи. Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба.

Получих благодарности и поздравления за подкрепата на България към нашите съседи и приятели от Западните Балкани. Изразих убеждението ни, че мястото на онези страни от региона, които го искат, е в НАТО и ЕС. Имаме сходни виждания със САЩ по този въпрос.

С държавния секретар Помпео обсъдихме също стратегическото партньорство в областта на отбраната и плановете за модернизация на българските въоръжени сили.

Говорихме за усилията на България за диверсификация на източниците и трасетата на енергийни доставки, както и за интерконектора с Гърция, за терминала за втечнен природен газ до Александруполис, както и за усилията ни по изграждане на газовия хъб „Балкан“, който ще доведе до конкуренция на доставките по отношение на маршрутите и източниците на доставка на природен газ.

Обсъдихме също Близкоизточния мирен процес. Съгласихме се, че ситуацията в региона на Близкия изток е напрегната и е необходимо да бъде намерено решение на израелско-палестинския конфликт, за което САЩ ще представят своя план до края на годината, както ме увери Майк Помпео.