„Ще протестираме до пълна победа. Свободното пътуване между Кърджали и Комотини ще има след края на стачката, засега минавайте през Златоград, и проявявайте разбиране“, казват гръцки фермери, цитирани от 24rodopi.com.

Фермерите блокират международния път на 17 км от граничния пункт „Маказа-Нимфея“, до село Тихиро. Протестиращите настояват правителството на Алексис Ципрас да оттегли проекта за промени в пенсионната и данъчната система и да внесе в парламента нов, изготвен с участието на представители на фермерите.

„Протестираме вече 15 дни. Фермерите и тютюнопроизводителите от Източна Македония и Тракия взехме общо решение. Искаме правителството да преразгледа и да започне на чисто с проекта за осигуровките, данъците и изкупвателната цена на тютюна. Затова блокираме пътищата. Ако исканията ни не се приемат, протестните ни действия ще продължат. Ние не искаме да свалим правителството или нещо друго, просто искаме финансовите трудности да се премахнат, защото няма да можем да излезем по нивите и да осигурим препитание на семействата си”, казва председателят на „Тракийската бизнес кооперация“ в Северна Гърция Хюсеин Есат. /Марица.бг