Спортният директор на Хасково 2012 Станислава Станкова излезе с отворено писмо, в което изразява острото си недоволство от работата на съдиите при загубата на тима с 61:83 от Монтана 2003. Това е поредното отворено писмо в българския баскетбол през последните дни, след като поради различни поводи с такива декларации излязоха Тити Папазов, Академик Бултекс 99, Берое и Черно море Порт Варна.

Отворено писмо
От: Станислава Станкова, спортен директор БК "Хасково 2012"

До: ръководителите на българския баскетбол и медиите

Уважаеми господа-ръководители на българския баскетбол, обръщам се с уважение към Вас, съобразно висотата на длъжността Ви!

Ето ни отново, стоящи до принципа на "виенското колело". Въртим се, минаваме през едни и същи периоди на кръговото движение, леко ни се замайват главите, догажда ни се, и отново и отново. А какво да кажем за местата - някои излъскани и удобни, други мърляви и изпочупени, трети - крепящи се за четвърти, и така всички в едно колело, но с различна поставеност!

И за пореден път, Уважаеми господа, ни се пригади, Монтана - осми кръг. Най-малкото, което можем да кажем за този мач е, че сме разочаровани. Силно сме обезпокоени от факта, че не бяхме поставени в условията на отбор, излязъл да се състезава, а бяхме поставени в условия да бъдем мълчаливи наблюдатели на прожекция, която и да искаш да превключиш, да нямаш право. Бяхме превърнати в неми свидетели от поведението на съдиите В. Великов и С. Стоянова, които дирижираха двубоя.

Уважаеми господа, моля, ако Ви остане време и имате желание, съвсем сериозно да разгледате поведението на С. Стоянова, която си позволи безцеремонно да се подиграе с психиката на състезател, капитан на национален отбор, участвал на Олимпийски игри - Мея Тирера. Както и с капитана на нашия отбор Нели Пашева, която също дава целия си съзнателен живот на българския баскетбол.

Когато дежурният делегат г-н Вълчев иска да бъде нравоучителен, с цел да демонстрира интелигентността си, и обича да борави с терминология какво е "гейм мениджмънт", и колко е важен той за всеки един съдия, моля потърсете мнението му относно това как в третата част, само за няколко минути, се свирят бързи три лични нарушения на Мея Тирера, от които две са в нападение. С. Стоянова бързо препарира отбора на "Хасково 2012" с това си деяние, а В. Великов все пак й помагаше да не потъне тотално, като й отнемаше част от напрежението.

Уважаеми господа, срамът е срам, и нека не го носим взаимно, в резултат на такива провалени дерби мачове.

БК "Хасково 2012" е част от онова нещо, което един от Вашите членове на УС, нарича "нямане на женски баскетбол в България". Днес един от многоуважаваните от мен "кръвоснабдители" на българския баскетбол г-н Златко Живков, кмет на град Монтана, оцени положителното влияние на проекта "Хасково 2012" с думите, че такъв мач не трябва да ни отказва.

Уважаеми господа, не позволявайте по пътя на оцеляване на българския спорт, респективно баскетбол, съдии без качества да компрометират Държавните първенства.

И благодарение на подобни сценарии, българският баскетбол е излезнал извън пътя, и дори не може да катастрофира челно, а се блъска в дърветата покрай пътя, което пролича и в представянето на женския национален отбор.

В заключение споделям, че всички, ангажирани хора с проекта "Хасково 2012",  се отнасяме с уважение към Вас, но и очакваме същото!