Годишната инфлация в Турция е надхвърлила 25 процента, като слабата лира води до рязък скок на цените за потребителите в страната, съобщава агенция ДПА, като се позовава на официални данни, оповестени днес.

Турският статистически институт съобщава, че инфлацията на годишна база през октомври е била 25,2 процента спрямо 24,5 процента през септември.

Цените са се покачили с 2,67 процента в сравнение с предишния месец. През миналата седмица турската централна банка повиши прогнозата си за инфлацията на 23,5 процента към края на календарната година.

Според турската статистика годишното увеличение на цените на хранителните продукти е 29,26 процента. Миналата седмица централната банка повиши прогнозите си за инфлацията при храните към края на годината от 13 на 29, 5 процента.

Инфлацията отбелязва 15-годишен максимум от юни насам, когато достигна до 15,39 процента, пише БТА.

Турската лира изгуби над 40 процента от стойността си спрямо американския долар от началото на годината отчасти поради дипломатическото напрежение и търговските спорове със САЩ по редица въпроси и поради безпокойството на инвеститорите за независимостта на централната банка.