Полицията в Германия арестува вчера 16-годишен афганистанец, заподозрян във връзка убийството на девет души в Мюнхен, извършено в петък от 18-годишен стрелец, предаде Ройтерс.Срещу младежа се води разследване по подозрение, че вероятно е знаел за плановете на нападателя, който се застреля след масовото убийство.

Афганистанецът е разследван и заради публикация във Facebook, отправяща покана за среща в кино до мюнхенската централна гара. Не е ясно дали на мястото, където била организирана срещата, също е бил готвен атентат.

"Има подозрения, че 16-годишният е мълчалив съучастник в атаката", съобщи полицията. Той е бил арестуван от отряд полицейски командоси в апартамент в Мюнхен.

Извършителят на масовото убийство е 18-годишен германски гражданин от ирански произход на име Давид Али Сонболи. Той е бил психически нестабилен, обсебен от мания за масови убийства, но не и вдъхновен от ислямистката идеология.

Баварските власти съобщиха вчера, че стрелецът е примамвал хора да посетят ресторанта на "Макдоналдс", където започна стрелбата в петък, използвайки фалшива страница във Facebook, която създал през май.

По информация на баварските власти Сонболи започнал да подготвя нападението преди година, след като посетил германския град Виненден, където друг тийнейджър уби 15 души през 2009 година.