Започна досъдебно производство срещу 41-годишната Мария Г., която е обвинена за измами. Производството е стартирано от Окръжна поркуратура. На 6 февруари 2016 г.

Съдът  е взел постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. До момента е установено, че тя е съпричастна към общо седем измами, извършени от 9 януари 2014 г. до 3 февруари 2016 г.

На 3 февруари 2016 г. Мария Г. се срещнала на паркинг пред магазин в район „Южен“ в гр. Пловдив с 85-годишна жена, на която съобщила, че е позната на нейната внучка, живуща в Канада.

Обяснила, че трябва да й даде пари, за да внесе документите на внучката в посолството в София за отпускане на пенсия. Възрастната жена й дала 140 лева, които по-късно при личен обиск са били иззети от Мария Г. от полицаи от Първо РУ на МВР-Пловдив.  

В хода на разследването са събрани доказателства, че Мария Г. е съпричастна и към още шест измами с пострадали лица на възраст над 80 г., които били ощетени със суми между  80 лв. и 330 лв. Измамите били извършени на територията на гр. Пловдив.