Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН, че приходите на терористичната групировка "Ислямска държава" от контрабанда на петрол достигат 1,5 милиона долара на ден, а по-голямата част от трафика минава през Турция, предаде ТАСС.

Чуркин описа подробно схемата за доставки на петрол през Турция, "организирана с посредничеството на икономически структури в сянка".

Контрабандистите пресичат свободно границите и влизат в пряк контакт с главатарите на "Ислямска държава", за да се уговорят за сделките. В повечето случаи за превоз на петрола се използват цистерни, които преминават с хиляди през турски гранични пунктове. С доставката им за "Ислямска държава" се занимават турски компании, добави руският дипломат. След това петролът или се преработва, или се транспортира през турските пристанища, главно Джейхан.

Чуркин подчерта, че благодарение на руските въздушни удари има значителен спад на незаконния износ на петрол. В разговор с медиите той не изключи възможността за налагане на санкции на Съвета за сигурност на Турция, ако се изясни, че тя не взема достатъчно ефективни мерки за борба с финансирането на тероризма.

/БТА/