Годишната инфлация в България се ускорява леко до 3,6% през септември при темп от 3,5% месец по-рано. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Увеличението – най-голямото за последните пет години, е основно заради цените на храните, при които инфлацията достига 3,2%, както и в транспорта. Успоредно с това се запазват и други двигатели на поскъпването – горивата и някои услуги. С колко обаче ще се обезценят парите ни?

Темата коментираха в студиото на "България сутрин" на Вulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова и икономистът Георги Вулджев.

"Ако погледнем през септември, инфлацията се вдига с 0,3% за един месец, но през октомври е вече 0,7%. Има възходящ ред", обясни Зайкова.

Икономистът Георги Вулджев коментира, че със сигурност има проблем с контрола, който определена компания има върху данъчните складове и държавата трябва да помисли как да реформира тази система. Според него трябва да се помисли за друг данъчен режим.

"Цените на горивата вече спадат, като реакция на намалението, което се случва и на глобалните пазари в цените на петрола. Те достигнаха един пик от 85 долара за варел в началото на октомври и от тогава са паднали на 66. Същото се случва и с горивата, сигурно ще падат и още", коментира Вулджев.

Според Зайкова най-заплашени са бедните хора, защото се увеличават цените на хляба, млякото и продуктите в малката кошница на НСИ и то с една инфлация, която не е здравословна.

По думите ѝ Бюджет 2019 трябва да се вписва в тригодишната прогноза, а той не отговаря на очакванията.

“Не може четири години подред да формираш излишък, а да напишеш, че ще имаш дефицит. Този бюджет е не само предизборен, а вреден за България", категорична е Мика Зайкова.