Подкрепата на германците за бежанската политика на Ангела Меркел драстично спада. Нищо чудно, защото отдавна т.нар. "култура на гостоприемството" се превърна в култура на безпокойството, коментира Кай-Александър Шолц в Дойче веле.

Отварянето на границите за бежанците беше солова акция на Ангела Меркел. Нямаше решение на ЕС. Ангела Меркел не са допита нито до Бундестага, нито до германския народ.

В началото тя пожъна много аплодисменти в Германия и по света. Последиците от тази стъпка на канцлера обаче объркаха представите на мнозина. В редиците на ХДС вече има депутати в Бундестага, които казват, че след следващите избори трябва да бъде създадена разследваща комисия за действията на канцлера през лятото на 2015 година. Инициативата бе подета от "Алтернатива за Германия" и свободните демократи, които според последните допитвания ще бъдат представени в следващия парламент.

Мнозина знаят, че могат да атакуват юридически действията на канцлера. А ХСС дори заплаши да сезира Конституционния съд. 70 процента от германските граждани междувременно са обезпокоени от несекващия наплив на бежанци. От десет години насам нагласите сред населението не са били толкова лоши. Популярността на канцлера понастоящем е толкова ниска, че мнозинството от германските граждани не са доволни и от работата ѝ като правителствен ръководител.

Един психологически компонент също играе роля за тези настроения. Ангела Меркел управлява Германия вече от десет години. И това бяха добри години за страната. Доскоро социолозите хвалеха тези десет години като "ерата Меркел". Съответно и процентът на одобрение за канцлера беше висок.

Мнозина днес само поклащат глава: Нали всичко вървеше толкова добре. Няма нови дългове, данъчните постъпления са на рекордно ниво, безработицата е ниска. Защо трябваше всичко да се съсипе? И разочарованието е толкова по-голямо, когато първата отличничка се провали на изпитите. Затова и емоционалните изблици срещу канцлера в момента са толкова крайни.

Загриженост за Европа

По принцип германците са едни от най-ентусиазираните европейци. Сега обаче в новинарските емисии всеки ден виждат как в толкова трудно постигнатото европейско единство се появяват все повече пукнатини.

Съпротивата срещу европейския подход на Меркел по отношение на миграционната политика нараства. Мнозина вече не вярват в плановете на Ангела Меркел. При някои тази съпротива се изразява като тиха ярост, което се вижда и в резултатите от допитванията. Други изразяват гръмко своето недоволство и се чувстват в добри ръце при популистите и при движението "Пегида". Трети пък изразяват загриженост, че сега екстремистките сили в Европа ще имат думата по политическите въпроси.

Европа изпада в криза заради Ангела Меркел? При това Меркел беше тази, която тласкаше Европа напред през изминалите години. Трагично е, казват някои. И в резултат доверието в ЕС намалява драматично.

Прогнозите? Труден въпрос.


Какво ще става оттук нататък? Ще продължи ли Меркел своя курс или ще подаде оставка? Или пък ще бъде свалена от власт? Засега няма отговор на тези въпроси.

Всъщност Ангела Меркел вече преживя няколко политически депресии. Например след финансовата криза и по време на гръцката криза. Освен това населението оценява положително договорените нови мерки за предоставяне на убежище. Тоест всичко може да се обърне отново в полза на канцлера.

От решаващо значение ще бъде кога ще намалее броят на бежанците, които продължават да пристигат с хиляди в Германия? Не дай Боже пък в Германия да бъде извършен терористичен атентат! Мнозина веднага ще припишат вината и за това на Ангела Меркел.