Въпросът за качеството на връзките и възможността да открием подходящ партньор не е от вчера, но забележително малко прогрес се наблюдава по темата. В тази статия ще наблегна върху собствения си опит не защото съм някакъв пример за подражание, а защото след 15 години срещи и връзки си давам сметка, че не съм била тежко наранявана, имам страхотни спомени от хората, с които съм била, и все още се възхищавам на повечето от тях.

Явно има някаква причина нещата да са ми се получавали и ще се опитам да я анализирам, за да се възползвате от този опит.

„Няма да намериш свестен мъж в бар” – казваше едно време мама. Моят отговор винаги е бил: „Е, нали и свестните мъже излизат да се забавляват!”

Случайност или не, никоя от връзките ми не е започвала като запознанство в бар, а не е като да не съм ги посещавала. Въпреки че личният ми опит не може да се брои за валидна статистическа извадка, има научно доказани факти, които подкрепят наблюденията ми.

Успешните връзки се градят на основата на някаква припозната близост. Да, съществува митът за екзотичния непознат, и да, това е само мит. Хората са скептични към непознатото и не са готови да се разкрият пред някого, който им изглежда чужд. Дори когато съм откривала огромна близост в лицето на човек, който не е от родината ми, то е било на основата на множество общи интереси, социален бекграунд, образование и т.н. Това не е случайност.

Ето защо много хора, които живеят в чужбина, започват връзка с някого от родината, ето защо за много хора е важно с половинката си да харесват една и съща музика, да имат подобни навици, да са възпитани в същите ценности. За добрата спойка между хората това е важно. Ако тази база не съществува, но все пак има траен интерес от двете страни, винаги може да си намерите опорни точки и да затвърдите близостта си. Не че връзката ви е обречена, просто ще ви е малко по-трудно.

Къде намирате хора с общи интереси? На работа, там, където практикувате хобитата си, в приятелските кръгове на вашите приятели, в университета, в интернет (не в сайтовете за запознанства, а в игрите и форумите, където споделяте интересите си).

Сега ще кажете: ами аз съм на 35 и тези ресурси отдавна са изчерпани. Ами не са! Нима интересите ви са изчерпани? Нима няма база, на която да развиете нови познанства с интересни за вас хора? Да, не е лесно, с времето сигурно ще става и по-трудно, но се замислете какво обичате и как можете да подобрите социалния си живот. Успехът в запознанствата и връзките идва като последствие на тези усилия.

Мила Петкова е доктор по психоанализа и философия на културата в Мадридския университет Комплутенсе. Може да прочетете още много интересни нейни статии в сайта й за психология http://milaswellness.com/bg/