Италия ще изпрати скоро 450 военнослужещи в района на язовир "Мосул" край едноименния град в Северен Ирак, окупиран от групировката "Ислямска държава" (ИД), за да охраняват строителната площадка на италианската компания, спечелила конкурса за укрепване на съоръжението. Това съобщи италианският премиер Матео Ренци, цитиран от Франс прес и ТАСС.

"Ще изпратим на място 450 наши мъже, за да подпомогнат американците да го защитават", каза снощи Ренци в предаване на италианска телевизия.

С това италианското участие в антитерористичната мисия се издига на качествено ново равнище, защото Мосул е един от предните постове на ИД, изтъкна той.

Язовирната стена се намира "в сърцевината на една опасна зона, на границата с ИД, сериозно повредена е и може да се срути", посочи италианският премиер.

Според високопоставени американски представители тогава Мосул може да бъде залят от 20-метрова вълна, отбелязва АФП.

Язовир "Мосул" е най-големият в Ирак. Той снабдява с ток и вода над един милион жители на северните региони. Италианският концерн "Треви" спечели конкурс на стойност два милиарда долара за укрепване на дигата на река Тигър.

Новият италиански контингент, изпратен в допълнение към 750-те войници от страната, разположени вече в Ирак, ще се грижи водохранилището, освободено от кюрди през 2014 г., да не падне отново в ръцете на джихадистите. Така работата по съоръжението, спряна по съображения за сигурност, ще може да бъде подновена.
 

/БТА/