Медийният магнат Доналд Тръмп загуби първичните избори за президентската номинация на Републиканската партия в щата Айова, предадоха информационните агенции. Считаният от всички за фаворит на републиканците остана втори с 24.4%. Първи в сенаторът от Тексас Тед Круз, който събра 27.7% от гласовете на щата. Третият кандидат – сенаторът от Флорида Марко Рубио, пък се предстви повече от изненадващо и получи цели 23%.

При надпреварата за номинацията на Демократическата партия Хилари Клинтън има преднина под 1% пред Бърни Сандърс. Третият кандидат на демократите Мартин О’Мали, който събра под 1% от гласовете, се оттегля от кампанията. Така занапред битката ще се води само между Клинтън и Сандърс. Междувременно стана ясно, че и републиканецът Майк Хъкаби излиза от президентската надпревара.

Припомняме, че вчера започнаха първичните избори в Щатите. По традиция те стартират от Айова. Въпреки, че малкият щат не е сред най-определящите избирателни райони, хората и партиите винаги му обръщат сериозно внимание, тъй като се смята, че при гласуването там често лъсват неочаквани за грешки в кампаниите.

„Айова не е първи, защото е важен, а е важен, защото е първи”, е един от слоганите, с които описват изборите там.