Обработката срещу комари в Пловдив тази година започва още от февруари, а площите ще бъдат увеличени десетократно. Това каза директорът на ОП "Дезинфекционна станция" Деспина Гърова. 

 
"Това се прави за първи път в Пловдив превантивно заради вируса "Зика", който се разпространява чрез комари. Още след 20 февруари, или най-късно в началото на март, ще се изследва дали има появили се лаври на възрастна форма на комари и започва лаврицидната обработка", каза Гърева. 
 
"Площите, които ще се обработват тази година, са десет пъти повече. Вече се прави сериозна подготовка, чертаят се графици с цел намаляването на популацията на комари. Ще се обърне специално внимание и на двата бряга на река Марица и на двата притока в рамките на града - река Първенецка и река Пясъчник. 
 
При дъждове и образуване на разливи в определени райони, като "Коматево" и "Прослав" ще се реагира навреме за обработването на тези места допълнително", каза Деспина Гърева. 
 
По думите й заради увеличаването на работата на общинското предприятие и невъзможността да се справи само с техниката, с която разполага и наличния състав, е обявена процедура за подпомагане на предприятието като външна услуга от частна фирма.
 
"Искаме да има резултат, затова се предприема тази стъпка", каза Гърева. 
 
Още от месец януари е обявен конкурсът и вече се събират оферти.