С черни очила, притеснена и нежелаеща да прави коментари, придружена от родителите си, в Районен съд Пловдив дойде днес изнасилената от екс кмета на Стрелча 16-годишна ученичка Ирена. Яви се и бившият кмет Иван Евстатиев, но без адвокатката си Ташкена Колчева. Тя коментира рано сутринта, че иска отлагане на делото, защото има съдебна ваканция. Делото бе насрочено за 10 и 11 октомври. Родителите на девойката помолиха медиите да не притесняват и стресират допълнително дъщеря им. Те бяха допуснати като граждански ищци. Поискаха 10 хиляди лева от Евстатиев за причинени неимуществени вреди. Адвокатът им Иван Грошев каза, че Иван Евсаттиев признава обвиненията, включително това, че е опил момичето с алкохол, но отрича категорично изнасилването. Твърди, че сексът с девойката бил доброволен. Признава 8 от 10 точки на обвинението, каза още адвокатът. Попитан защо ученичката е ходила в стаята в хотела на екс кмета, защитникът поясни:”Детето го е познавало, те са били семейни приятели, имало му е доверие, година преди инцидента той е водил девойката и други деца в Санкт Петербург”. 

Бащата на момичето Георги Белухов каза пред медиите, че дъщеря му се чувства по-добре. Успяла да завърши учебната година, въпреки, че един месец е отсъствала от училище покрай инцидента. Детето било притеснено от процеса. Майката коментира, че момичето още се стряска и напряга, като прочете нещо за себе си в интернет. 
 
Както многократно съобщихме, Иван Евстатиев е обвинен в това, че е напил с алкохол и изнасилил девствената ученичка. Случаят нашумя скандално, хората от Стрелча се вдигнаха на протести с искане бившият управник да не бъде пускан на свобода. Вече половин година той търка наровете в ареста. Според адвокатката му момичето не е било девствено, имало е полов акт, но той е бил доброволен и желан от Ирена.  Евстатиев сега  и от началото на процеса бил много зле психически,направил е опит за самоубийство и трябва да излезе на свобода, за да се лекува. Не на такова мнение е обаче съдът.