Помните ли Антоанета Френкева? Една от великите български спортистки, единствената българска плувкиня с два медала от олимпийски игри. Спечели ги в Сеул през 1988 г., когато взе първо бронз на 200 м бруст, а после и сребро на 100 м. В Южна Корея шампионка стана Таня Богомилова. Това всъщност са и единствените олимпийски отличия на българското спортно плуване. Антоанета живее със семейството си в Монреал. Много години не е давала интервюта за български медии. Изключение направи само за специализираното издание „Плуване & Водна топка”.”Заминахме за Канада през 2000-ата година – разказа Френкева. – Прибрахме се за първи път в България през 2004-а и оттогава не съм си идвала у нас. Следващия път не знаем кога ще е. Решаваме спонтанно нещата. По принцип родителите ни са се затъжили доста за нас. Навиват ни да си дойдем.  Децата ги изпращаме редовно лятото при бабите”.На въпрос дали не се чувства забравена от приятелите на спорта в България, голямата спортистка отговаря: “Не знам дали хората в България ме помнят. Все пак отдавна живея извън страната. Не съм избягала в Канада, не съм се крила. Пробвах със семейството ми по-добра реализация – в личен и професионален план. Факт е обаче, че още като бях състезателка и печелех медали, също не се шумеше около мен. Не съм го и искала. Винаги бях в сянката на Таня Богомилова. Иначе не бих казала, че съм забравена. Дори и тук, в Канада, понякога хората ме разпознават. Да не говорим за хората в Смолян. Те са съпреживели успехите ми. Тези от моето време и поколение. Не само от плуването, но и в спорта. Те помнят. Все пак от олимпийските игри в Сеул мина вече четвърт век…”

1426131_637155986348898_2044457762_n

Антоанета Френкева с двата олимпийски медала от Сеул 1988 год. – бронзов на 200 м. бруст и сребърен на 100 м. бруст

Съпруг на Френкева е 202-сантиметровият исполин Димитър Тончев – един от добрите български състезатели по академично гребане през 80-те години на миналия век. Той е пети на двойка без кърмчия на световното за юноши в Кьолн през 1987 г., заявен е за олимпийските игри в Сеул 1988 на осморката, но не участва.След като свършва със спорта, двукратната олимпийска медалистка не продължава да се занимава с плуване. Като ученичка желае да работи в научно-приложна лаборатория. Завършва Техническия университет в София (б.а. – тогава ВМЕИ). “Така ми потръгна животът, че си намерих работа в друга област, която няма нищо общо със спорта – разказва Антоанета. – В Монреал си изкарвам хляба в сектора на администрацията – бизнес аналитик на информационни системи съм. Митко работи във фирма за търговия на едро. В Канада много уважават успелите спортисти, но на мен не ми се е налагало да изтъквам този факт при търсенето на работа. После, ако споделя с някои от колегите ми, определено ме гледат с други очи и оценяват положените усилия.”Семейството има две деца – Юлия (16 г.) и Никол (9 г.). Спортуват, но само за здраве и удоволствие.

Антоанета Френкева обаче се връща с удоволствие към най-щастливите си мигове в спорта отпреди 25 години. Особено от посрещането, устроено в родния Смолян. “Бях шокирана още на летището. Не очаквах, че има толкова много хора – спомня си Антоанета. – Не само съграждани, но и такива, които нямаха нищо общо със спорта, но искрено се радваха. През целия път до Смолян течаха срещи, разговори. С влизането на автобуса в центъра на града останах като гръмната при вида на толкова много хора, събрани на едно място. Нито по време на манифестации, нито пък на празника на града се беше събирал толкова народ. Причината бях аз. Беше толкова впечатляващо и грандиозно. Никога няма да го забравя, а вероятно няма да го забравят и хората, които присъстваха.” Ботко Трендафилов, личният треньор на Тони, разказва интересна история как тя като младо момиче е научила английски език, за да може да разбира песните на любимия си изпълнител Майкъл Джексън. “Ха-ха. По-скоро ме мотивираше стремежът да ползвам наличната си литература на английски. Звучи странно, но като се замисля, може би разказаното от Ботко Трендафилов е вярно – много обичам песните на Майкъл Джексън и до днес – признава Френкева. – В момента английският ми не е перфектен, пък и в провинция Квебек се говори френски.”

224

Накрая Тони прави странно признание: “В басейн не съм влизала от години. Просто часовете за свободно плуване не са ми удобни. Нямам хоби. Обичам музиката, гледам концерти на запис и слушам с часове. Излизаме често със семейството при всяка възможност. В последния момент. Ние не правим планове. Решаваме и тръгваме. Често заедно караме колела.”

Василен Димитров и Николай Кръстев, bgswim.info