Учените вече доказват, че пиенето на някои видове кафе може да бъде от полза за здравето на мозъка. Но как ароматната напитка поддържа когнитивната функция? Ново проучване идентифицира някои от механизмите, които позволяват на кафето да предпази от психичен упадък.

Според данните от “Харвард T.H. Чан” - Училище по публична медицина в Бостън, Масачузетс, около 54% от всички възрастни в Съединените щати пият кафе поради дневна рутина и навик. Пиенето на кафе може да донесе както ползи, така и рискове за здравето на даден човек, но изследване от 2016 г. на университета в Ълстър, Обединеното кралство, стигнало до заключението, че ползите за здравето от умерената употреба на кафе “очевидно превишават” потенциалните рискове, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Едно от тези предимства е, че кафето изглежда защитава мозъка от когнитивни увреждания и повишава уменията за мислене. Как става това и защо кафето е толкова полезно за когнитивното здраве? Това са някои въпроси, на които ново проучване на Института за мозъчни заболявания “Крембъл“ - част от изследователския институт “Крембъл“ в Торонто, Канада, има за цел да отговори. “Консумацията на кафе изглежда има някаква връзка с намаления риск от развитие на болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон”, отбелязва д-р Доналд Уейвър, който е съдиректор на Института за мозъчни заболявания. - “Но ние искахме да разберем защо това е така. Какви съединения са включени и как те могат да повлияят на възрастовия когнитивен упадък”, добавя той. 

Резултатите от работата на екипа с учени, публикувани в списанието “Първенците по неврохирургия”, показват, че ключът към ползите от кафето за защита на мозъка не се крие в съдържанието на кофеин в него, а в наличието на съединения, освободени в процеса на печене на кафето.

В настоящето изследване учените решили да разгледат ефектите от три вида кофеин, който се съдържа в тъмно запечено кафе, в не много запечено и в безкофеиново тъмно запечено кафе. “Кофеиновите и безкофеиновите тъмни печива имат идентични потенции в първоначалните експериментални тестове. Така че ние забелязахме рано, че защитният ефект на кафето не може да се дължи на кофеина”, казва съавторът на изследването д-р Рос Манчини, изследовател в медицинската химия.

Постепенно всичко си дошло на мястото, тъй като изследователите започнали да се съсредоточават върху набор от съединения, наречени фенилиндани, които се образуват по време на процеса на печене на кафе на зърна и му придават горчив вкус.

Изглежда, че при по-дълго време за печене кафето произвежда повече фенилиндани. Това означава, че тъмното печено кафе - било то кофеиново или безкофеиново - има най-силен защитен ефект върху мозъка. 

“Това е първият път, когато някой изследва как фенилинданите взаимодействат с протеините, които са отговорни за болестта на Алцхаймер и Паркинсон”, казва д-р Манчини. 

В бъдеще изследователите ще се стремят да провеждат по-задълбочени изследвания на свойствата на фенилинданите и тяхното въздействие върху тялото след поглъщане. 

“Следващата стъпка би била да се проучи колко полезни са тези съединения и дали те имат способността да влязат в кръвния поток, или преминават кръвно-мозъчната бариера”, добавя д-р Манчини.

За изследователите друг вълнуващ аспект на това откритие е, че тези съединения в кафето са естествени и не изискват синтез в лаборатория, което ги прави по-малко сложни за производство.

В същото време обаче, д-р Манчини подчертал, че преди да могат да добавят фенилиндани като вариант за лечение на невродегенеративни състояния, те трябва да извършат много повече изследвания за това как тези съединения ще работят в терапевтичен контекст. 

“Какво прави това изследване? Взехме епидемиологичните доказателства и се опитахме да ги прецизираме и да покажем, че всъщност има компоненти в кафето, които са полезни за предотвратяване на когнитивния упадък на мозъка”, казва д-р Манчини. - “Интересно е, но предлагаме ли кафето да е лек? Абсолютно не!”, предупреждава той.

Борис АЛЕКСАНДРОВ