Освобождаването от руската зависимост върви с темпове, които дори отличните плановици в Кремъл не са и сънували. След руския побой над Грузия и хитлероподбншия аншлус на Крим към Русия, от русофилството изтрезняха не само украинците, но и белорусите. На ред са казахстанците. Ето малко подробности за този процес от руски сайтове в превод на Васил Костадинов за ivo.bg

 

Кремъл усилва натиска върху Казахстан – най-мощният съюзник и член на Митническия съюз, основа на Евразийския икономически съюз, без който такъв “съюз” е немислим.

 

Русия активира скандалния “руски въпрос”, за да постави Казахстан на мястото му.

 

Казахстан започна да си позволява твърде много – съюзява се е когото си поиска, търгува с когото си иска, провежда съвместни маневри с американците, признава териториалната цялост на Украйна, включваща Крим.

 

Не се съмнявам, че Русия няма да се конфронтира с Астана – Кремъл не е в положение да рискува загубата на последния си съюзник. Но Путин е обезпокоен от активната независимост на Акордата(резиденцията на президента на Казахстан) и укрепването на казахстанската армия.

В същото време, етническите руснаци в Казахстан са далеч от идеите на “рускиий мир” и живеят много комфортно в страна, в която няма национализъм, опитва се да живее в мир с другите и не си създава врагове.

 

Очевидно, Путин просто иска да окаже натиск върху съюзника, за да му покаже, че може да донесе много неприятности на опърничавия съсед. Напомнянето, че в Казахстан живеят руснаци, е повод за натиск. Но ефектът от това бе обратен.

 

Астана направи няколко много остри изявления в медиите, проведе военни маневри с американците в северните погранични райони и започна лов на руски активисти. Арестува един от най-влиятелните привърженици на “русский мир” в Казахстан Тохтар Тулешов, за когото се твърди, че е агент на ФСБ и “агент за влияние”. Очевидно, този злополучен патриот, ще се запознае отблизо с казахстанските затвори.

 

Solomon Mann
http://dneprcity.net/

 

Казахстанската полиция арестува в събота бизнесмен и социален активист, известен с тесните си връзки с Русия. Това може да доведе до усложнения в отношенията с бившите съветски хазяи на Казахстан.

 

Бизнесменът Тохтар Тулесов, известен като изпълнителен директор на една от най-големите пивоварни в Казахстан, е сред четиримата души, задържани по време на специална операция в южния град Шимкент, съобщиха местните медии цитирайки представител на Министерството на вътрешните работи. При обиските в фомовете на задържаните са открити огнестрелно оръжие и наркотици. МВР не съобщава какви обвинения са предявени към задържаните.

 

Освен с големите бизнес-активи, породистите коне и скъпите часовници, Тулешов е известен и с това , че е директор на казахстанския клон на руската организация “Център за анализ на терористичните заплахи”. На сайта на организацията(catu.kz) са публикувани анти-западни и про-руски материали, като публикация твърдяща, че бойци на ИДИЛ с изпратени в подкрепа на украинските националисти.

 

Тулешов е и съветник на руската Държавна Дума по икономическото сътрудничество, регионалните и неправителствените организации.

 

Задържането е част от атаката на Астана срещу про-руски активисти и националисти.

 

Миналата година, местен съд осъди потребител на социалната мрежа Vkontakte от източен Казахстан на пет години затвор за публикуване на проучване, в което прави онлайн-допитване за присъединяването на Казахстан към Русия.Двама активни националисти бяха осъдени на затвор за публикуване на откъси от непубликувана книга, която смятат за обидна към етническите казахи и поискаха наказание за авторите и.

 

Въпреки масовото изселване след отделянето от СССР, руснаците в Казахстан са втората по големина етническа група – почти една четвърт от населението. Руската анексия на Крим и конфликта в Източна Украйна, в някои страни от Централна Азия, се приемат като сигнал за тревога.

http://www.golos-ameriki.ru/

Share on Facebook