През ноември предстоят президентските избори в Съединените щати. Ясно е, че изборът на американците неизбежно ще се отрази на целия свят. Вече се очертават и фаворитите за поста, макар и все още да е рано за категорични прогнози, пише BBC.

И ако очакванията са при нов демократ за президент (Хилари Клинтън или Бърни Сандърс) курсът, поет от Обама до немалка степен да бъде продължен, то републиканските кандидати с най-голям шанс за Белия дом – Тед Круз и Доналд Тръмп, говорят за драстични промени.

Ветераните от Републиканската партия са притеснени от евентуална победа на Тръмп, защото той няма никакъв опит в политическите среди. От друга страна са налице и опасения и за евентуално управление на Круз, защото той поставя консервативната идеология на първо място и едва тогава идва ред на лоялността към партията.

Ако спечели, Тед Круз почти сигурно ще бъде най-консервативният президент в модерната американска история.

Той вече си "спечели" множество врагове в самата Републиканска партия, особено сред по-умерените и рационални членове. Така място в администрацията биха намерили по-твърди и по-крайнодесни активисти.

За разлика от опонента си Тръмп, Тед Круз все още не бърза да обявява имената на потенциалните си министри. Все пак посочи името на сенатора от Алабама Джеф Сешънс, бивш федерален прокурор, като кандидат за оглавяване на държавната сигурност.

Круз заяви, че е готов да предложи пост и на Марко Рубио, който все още се бори за президентска номинация, но едва ли ще премине през пресявката на първичните избори.  

От друга страна, Тед Круз не се притеснява особено за избора си на министри, тъй като е готов да съкрати значително състава на кабинета. При негово президентство ще бъдат премахнати министерствата на енергетиката, търговията, образованието и градското благоустройство.

Освен това кандидат-президентът е готов да замени съществуващата данъчни система с плосък данък. Преди да стигне до размяна на тежки обиди с Доналд Тръмп, Круз настояваше, че милиардерът може да оглави екипа му за търговски преговори и да води проекта за изграждане на стена по границата с Мексико.

Топ приоритетите на Тед Круз, обявени по време на кампанията му, могат да се обобщят в следния ред – налагане на 10-процентов плосък данък, прекратяване на ядрената сделка с Иран, отмяна на здравната реформа, въведена от администрацията на Барак Обама.

Ако Доналд Тръмп постигне невероятния успех да спечели президентските избори през ноември, той ще се превърна в първият, стигнал до Белия дом без преди това да е заемал политически пост или без висок армейски ранг. Тъй като евентуално негово президентство ще бъде без прецедент, трудно могат да се правят точни прогнози как би изглеждала администрацията му.

Все пак самият Тръмп даде някои насоки.

Трей Гауди, председател на комисията, разследваща атаката срещу американското консулство в Бенгази през 2012-та г., беше посочен като бъдещ правосъден министър (макар след това самият Гауди да се обяви в подкрепа на Марко Рубио).

Тръмп загатна в редица свои изявления, че противоречивата Сара Пейлин би имала място в неговата администрация, а милиардерът-финансист Карл Айкан ще получи номинация за финансов министър. Крупните инвеститори Джак Уелш и Уорън Бъфет ще бъдат поканени за икономически съветници.

Бизнесменът до голяма степен шокира с редица от изявленията си още в началото на кампанията. Той предложи рязко затягане на граничния контрол и дори временно спиране на достъпа на мюсюлмани до територията на Съединените щати.

Впоследствие Тръмп реши да смекчи тона. “Когато стана президент, ще съм различен човек”, заяви кандидатът наскоро. “Когато ръководиш страната, ще е нужен друг вид диалог. Ще се справя с него с лекота”, категоричен е Тръмп. Думи, които сгряха душите на част от водещите фигури в Републиканската партия, които се опасяваха, че администрация на Доналд Тръмп ще прескача партийните интереси.

Освен строгият граничен контрол и затягане на имиграционния режим, Тръмп е готов да разтърси из основи търговското партньорство не с кой да е, а с Китай.

Стъпка, която може да доведе до сериозни геополитически последствия.