Всяка година ви даваме идеи какво да направите с остатъците от празничната трапеза и тази година няма да изневерим на традицията.
Яйцата, мезетата, агнешкото
С варените яйца може да направите стотина видове салати. Зелената салата с яйца е ясна, но нека да продължим списъка с още няколко идеи, в които ще включим и остатъци от предястията и мезетата. Освен това към всяка зелена салата може да добавите и от месото, останало от великденския обяд. Още по-вкусно ще стане, ако леко го запечете върху грил-тиган.
Салатата от студена паста (къси макарони например) може да престои в хладилника няколко дена и да се хапва вечер като основно, защото е доста засищаща. След като сварите пастата, добавете й парченца шунка и салам, 2 сварени яйца на кубчета, краставички на ситно и дресинг от 3 с.л. заквасена сметана, 1 с.л. майонеза, 1 ч.л. горчица, 2 стръка пресен лук на ситно, сол и черен пипер на вкус. Отгоре украсете с още пресен лук и обилно количество зелени подправки: магданоз, копър или босилек според вашия вкус.
Спаначената салата е една от най-полезните, които може да си причините през този сезон. Ето как ще я съчетаем с остатъци от великденската маса. След като измиете спанака добре, подсушете го и го сложете в голяма купа. Добавете варени яйца на ситно, сушени плодове и ядки, останали от обилния обяд, мезета, нарязани на ситно, и полейте с дресинг от сол, пипер, зехтин, лимонов сок, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. дижонска горчица, 1 скилидка счукан чесън. Възможно е вместо този дресинг да използвате и останалия в салатната купа за обяда. Най-много да се наложи да го допълните с още известно количество. След това запечете на грил-тиган парчета от агнешкото, поставете ги върху салатата и настържете някакъв твърд кашкавал.
Ако ви е останала картофена салата, добавете й нарязани на кубчета варени яйца, сложете от останалото месо, накъсано на фини парчета, залейте със смес от 2 яйца и 1 ч.ч. мляко и настържете отгоре от останалите сирена и кашкавали. Може да наредите и няколко резена домати от салатата, която ви е останала. Изпечете го, докато коричката покафенее, и го сервирайте с обилно количество пресни подправки.
Модерна салата с авокадо получавате, като намачкате 2 броя зряло авокадо и 2 сварени яйца, добавите му от останалата доматена салата от обяда, но нарязана на много ситно, 1 глава червен лук и стебла от целина на ситно, малко люта чушка, сол, пипер, зехтин и лимон. Сервирайте с обилно количество магданоз. Може да я поднесете в цели листа от маруля, в случай че ви е останала ненарязана.
Лека вечеря с карфиол ще получите, като запечете 1 глава карфиол, разделена на розички, овкусени със сол и пипер и поляти със зехтин. Когато карфиолените розички са готови, ги оставете да изстинат, добавете им нарязани на ситно варени яйца, мезета от трапезата или месо от основното, овкусете с дресинг от сол, пипер, сока на 1 лимон и зехтин, 1 скилидка чесън.
Вероятно от трапезата за Великден ще ви останат орехи, фъстъци, бадеми. Каквито и да са ядките, запечете ги на тиган за няколко минути и поръсете с тях карфиолената вечеря за още по-наситен вкус и аромат. Ядките – запечени или не, са чудесен финал и за почти всяка зелена салата.
Брускети може да направите от какво ли не. Класиката са доматените с чесън и босилек. Със сигурност ще ви остане и някакво количество хляб. Нарежете го на филии, запечете го във фурната, натъркайте с чесън, полейте със зехтин и гарнирайте с доматите. Отгоре може да сложите от останалите от трапезата сирена плюс няколко листенца босилек или друга любима зелена подправка.Брускети може да направите и от варените яйца, разбъркани с малко кисело мляко и майонеза, поръсени с пресен лук или чесън и зелени подправки. Добър вариант са и месните брускети с парчета студено агнешко. За да олекотите тези месни брускети, сложете върху препеченото хлебче малко рукола или нарязан на ситно айсберг/маруля, а отгоре подредете парчетата месо. За финал – няколко капки лимонов сок и зехтин.