Полша ( отново) отказа на руски моторизирани шовинисти достъп да своята страна и си навлече гнева на Сергей Лавров, т.н. дипломат номер едно в света ( според Бойко Борисов), чиято работа напоследък се свежда все повече до заплахи до съседите.

 

http://clubz.bg/38966-polsha_ne_puska_rokerite_na_putin_kremyl_tova_e_gavra

 

За съжаление, можем само да наблюдаваме от разстояние как се защитава една сродна по съдба бивша съветска колония от съвременната руска хибридна война. Българската солидарност с полската съпротива срещу руското потисничество не само не само се спотайва в сянката на Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА), но дори и спомен няма в публичното пространство у нас за общите корени на българското национално освобождение с полското, чиито най-ярък представител е Ботев.

 

http://ivo.bg/2015/06/02/%D0%B1D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%BB/

 

Ботев, за когото руската тирания е била точно толкова омразна, колкото и османската, лежи на два пъти в затвора по указание на руския консул във Фошкани в северната ни съседка.

 

„ В периода 1869-1871 г. последователно пребивава в Александрия, Измаил и Галац (в първите два града е и учител). През април 1871 г. попада във Фокшанския затвор във връзка с контактите му с руските революционни кръжоци. След като е освободен, се установява отново в Букурещ. През юни 1871 г. в Браила започва издаването на вестник “Дума на българските емигранти”. Ето спомените на Вазов за Ботев от този период:

 

“Той беше висок, едър – почти исполин, с черни пламенни очи, с нос дълъг, римски, малко крвичък към лявата буза, челото му широко, благородно, на двата края на което, под бялата кожа, постоянно трепереха сини жилчици, косата му черна, щръкнала. Умната му физиономия, необикновено високия му стан, гърлестият му говор и смях, гордият му смел и разкрачест ход го отличаваха и туряха по-горе от множеството, всред което вървеше замислен. А тоя момък не мислеше като другите. Неговият ум занимаваха социални, общочовешки въпроси, въпроси страшни, неразрешими, които вълнуваха в нашето време всички мислящи умове и ги смущават, и ги плашат … Той беше жив протест против неравенството, против неправедното възвишение на някои в обществото … Ботев беше роден за да соти по-горе от общото равнище.”

 

През 1872 г. е арестуван отново за революционна дейност и повторно пратен във Фокшанския затвор. Чрез застъпничеството на Каравелов и Левски е освободен..” http://www.narodnapamet.com/2010/01/blog-post.html

 

Като стана дума за „най-добрият дипломат в света” , напоследък му се е отворя все повече работа в разгласяването на руски заплахи. Освен към Полша, Украйна и балтийските републики, които са му редовни „клиенти” в това отношение, вече и Швеция влиза в същия списък. Лавров беше мобилизиран да се закани от името на Кремъл, че ако Швеция реши да се присъедини към НАТО, както все повече изглежда възнамерява да направи именно заради руската агресивност, то Русия щяла да прати войски на север в отговор на това.

 

Това е направо „забавно”. Защото скоро на Лавров ще му се наложи да заплашва и Финландия, в която тази закана най-вероятно ще катализира съпротивителните й сили срещу отколешната си поробителка.  Русия и Швеция нямат обща граница. За да „респектира” Швеция с войски Русия трябва да прегази първо Финландия ( което вече се е случвало , но на цена, която предизвиква и днес кошмарни спомени в Москва).

 

С други думи, заплашвайки Швеция, Кремъл ускорява и във Финландия също процесите на съзряване за идеята, че само колективната сигурност в рамките на евроатлантическата солидарност могат да усмирят руската мечка.

 

Иначе казано, след като Путин изолира поверената му огромна държава и заслужи почетната титла „изолационист номер едно в руската история”, вече е на път и да бъде удостоен заслужено със званието „ заслужил катализатор на евроатлантизма”.

 

 

 

Share on Facebook