След четиригодишни чистки, рокади и екзекуции в ръководните среди Ким Чен Ун официално ще се утвърди като неоспорим върховен лидер на Северна Корея на предстоящия тази седмица исторически конгрес, свикан от управляващата и единствена партия в страната, пише Джайлс Хюит от Франс прес.

Форумът - единствен по рода си от близо 40 години, представлява един вид свещенодействие, с което 33-годишният държавен водач да бъде признат за законен наследник на династическата диктатура, установена от дядо му Ким Ир Сен и продължена от баща му Ким Чен Ир.

"Този конгрес е твърде важен за Ким Чен Ун", казва Джон Делъри, експерт по Северна Корея в сеулския университет "Йонсей".

"Това е най-публичното, най-историческото събитие, където би могъл да покаже, че контролира абсолютно всичко и всички му се подчиняват. На хартия конгресът е партиен, но всъщност се провежда заради Ким Чен Ун", пояснява той.

По време на последния конгрес на Корейската трудова партия през 1980 г. Ким Чен Ун дори още не е роден. Тогава баща му е посочен за наследник на Ким Ир Сен, основателя на режима.

След смъртта на баща му през декември 2011 г. редица наблюдатели не вярват Ким Чен Ун да отърве кожата. Според тях младежът, дипломиран в Швейцария, няма как да оцелее всред макиавелистичните потайности на севернокорейската политика.

Той обаче доказва, че грешат - елиминира всички, които смята за нелоялни, в партията, правителството и въоръжените сили. И демонстрира, че може да бъде безпощаден: екзекутира например своя чичо и някогашен наставник Джан Сон Тхек.

Обръща страницата, като загърбва наложената от баща му доктрина "сонгун" ("Армията на първо място") и я заменя с курса "бюнджин", предвиждащ развитие на икономиката успоредно с ядрените и балистичните програми.

С наближаването на конгреса преобладаващо значение добива ядрената част от тази стратегия - на 6 януари страната извършва четвърти ядрен опит, следва изстрелване на ракета с дълъг обсег и цяла серия от ракетни пускове и изпитания на различни оръжия.

"Целта на всичко това е ясна - коментира Виктор Ча, аналитик от Центъра за международни и стратегически изследвания. - Бързаха да създадат преди конгреса убедителна наглед възпираща ядрена сила, един вид за освещаване на церемонията".

Пхенян обаче претърпя няколко досадни несполуки заради трикратния провал при пуска на нова балистична ракета със среден обсег, способна да порази американския остров Гуам в Тихия океан.

Доста се разсъждава сега върху изкусителната за Пхенян възможност да извърши пети ядрен опит преди откриването на конгреса, насрочено за 6 май.

Аналитиците се питат върху какво ще се стреми да акцентира конгресът, като изключим лидерските качества на Ким Чен Ун.

Оптимистичният вариант предполага държавният ръководител, въодушевен от потвърдената възможност за ядрено възпиране, да обяви, че сигурността на страната е гарантирана и Северът може да премине към икономическата част от стратегията "бюнджин".

"Важното не е да знаем реална ли е севернокорейската възпираща ядрена мощ, нито дори дали Ким вярва в това - а да разберем дали ще обоснове философски с този постулат някаква промяна в политиката", изтъква Робърт Карлин от Центъра за международна сигурност и сътрудничество в Калифорния.

В първата си публична реч през април 2012 г. Ким Чен Ун обеща да действа решително, за да може севернокорейците "никога вече да не затягат колани".

Темата за вдигане на жизненото равнище присъства във всяко поредно новогодишно слово, макар експертите да посочват, че не е подплатена с нищо конкретно.

В този план конгресът наистина може би е само нов повод да се възхвалява Северна Корея с познатата, износена вече риторика.

Което не пречи изказванията да се разнищват най-подробно, по-специално встъпителното слово на Ким Чен Ун, да се следят и всички кадрови промени.

Форумът ще бъде внимателно наблюдаван от Китай, основния съюзник на Пхенян, комуто вече дотягат военните постижения на Северна Корея.

"Ако излязат на преден план жизненото равнище и мирното развитие, а не толкова ядреното самовеличаене и заплахите, официалните медии в Китай ще видят тук стремеж към по-умерени подходи", коментира Адам Каткарт, специалист по китайско-севернокорейските отношения от университета в Лийдс.
 

/БТА/