Старозагорският митрополит Киприан съслужи в Украйна с митрополит Онуфрий - глава на каноничната Украинска православна църква към Московската патриаршия. Българският Свети синод още няма позиция за споровете между Руската църква и Вселенския патриарх. Вартоломей дава автокефалия на православните в Украйна, а Онуфрий реагира, че тя не е нужна.

Дядо Киприан, който е председател на комисията по църковния въпрос за Украйна, е получил лична покана от Онуфрий много преди да ескалира конфликтът. “Откликването на поканата не взема страна към спора, тъй като по-скоро евентуален отказ на поканата щеше да се тълкува като вземане на страна”, обясниха неофициално от Светия синод.

В Украйна има още две разколнически църкви - Украинска автокефална православна и Киевска патриаршия. Има и отделно трето формирование - униатска църква към папата. В неделя главите на първите две - Филарет и Макарий, написаха до Вартоломей, че няма да се кандидатират за предстоятели на единната автокефална църква, каквато той признава. Във вторник Сръбската църква подкрепи Русия и се обяви против автокефалията. В неделя Киприан и Онуфрий са служили в Киево-Печорската лавра, когато се почитат св. мъченици Мина, Виктор и Викентий.

Там Онуфрий благодарил на свещениците от БПЦ за съвместната молитва. Отново неофициално източниците ни от Светия синод коментираха, че въпросът е сложен, тъй като в църковните отношения между Константинопол и Москва преобладава повече политика, отколкото каноничност, и представителите на двете страни говорят твърде политически.