Китай нарича критиките за нарушаване на човешките права „политически мотивирани“, пише британският вестник The Guardian.

Китай защити позициите си за човешките права след първата оценка на ООН от 2013 г. насам, критикувала масовото задържане на активисти и продължаващото използване на лагери за интерниране.

Пекин отхвърли твърденията, направени по време на универсалния периодичен преглед от Съвета за правата на човека на ООН, че ситуацията с правата на човека в Китай се е влошила, като заяви, че някои държави-членки на ООН целенасочено пренебрегват "забележителните постижения, постигнати от Китай".

По време на прегледа държавите-членки на ООН изтъкнаха политиката на Китай в Синцзян и Тибет и неговото отношение към защитниците на правата на човека. Те призова Пекин да освободи задържани уйгури и други мюсюлмански малцинства, да защити религиозните свободи в Тибет и да спре да тормози и задържа защитници за правата на човека.

Aктивисти казват, че един милион мюсюлмани са били произволно задържани в лагери в Синцзян, където са принудени да се подложат на политическа индоктринация.