Днешната експлозия в Манхатън, при която пострадаха четирима души, бе опит за терористичен акт, потвърди кметът на града Бил де Блазио.
"Това бе опит за терористична атака. Слава Богу, извършителят не успя да постигне крайната си цел. Няма други инциденти към момента, нито ни е известно да се подготвят такива. Разбира се, ще изчакаме по-пълно разследване от полицията и ФБР, но всичко, което знаем към този момент, е за един извършител, който, слава Богу, не успя да осъществи целта си. Засега няма достоверни и специфични заплахи за Ню Йорк", заяви той.
 
Властите идентифицираха извършителя на атентата в Манхатън. Това е 27-годишният Акайед Ула. Той е бил задържан и отведен в болница, след като се самонаранил при опита да задейства самоделно взривно устройство на една от най-оживените автогари в града малко към 7:20 часа местно време. Освен него пострадаха леко още трима души.Губернаторът на щата Андрю Куомо съобщи, че движението на автобусите и на почти всички линии на метрото са възстановени. Полицейското присъствие в района обаче ще остане засилено.Медиите разпространиха видеозапис на случилото се. На кадрите, които са с лошо качество, се вижда как човек лежи по гръб на земята, след като силният дим от взрива се разсейва.
 
По-рано днес медиите съобщиха, че няколко линии на метрото в района са били евакуирани.