Кметове и зам.-кметове на Карлово, Сопот, Калофер и Копривщица, изпроводени с гайди, отидоха на крака при премиера Борисов, облечени в народни носии. Те поискаха да затвърдят, че не желаят подмяна на историята. След срещата с Борисов кметовете разясниха пред медиите за какво са си говорили и какво им е обещал премиерът. Стойо Карагенски, зам.-кмет на Карлово каза, че са запознали премиера с подписката, която върви във възрожденските градове - Карлово, Сопот, Калофер и Копривщица. Тя е срещу опитите да бъдат подменени исторически факти в учебниците.

Протестната подписка е против намерението на образователното министерство да премахне термина „турско робство“ в учебниците и да я смени с “присъствие” и “съжителство”. Освен в Карлово, Сопот, Калофер и Копривщица подписи се събират и в много други градове на страната, които се изпращат до възрожденските градове. „Премиерът заяви, че се гордее от реакцията на будните граждани в тези градове и, че той е гарант за това, че има граници в нашата история, които не бива и няма да бъдат прекрачени”, уточни Карагенски. Борисов е обещал още на кметовете, че няма да има компромиси с историята.

 „Това, което са учили нашите деди и ние, това ще учат нашите деца. В ЕС влизаме с езика, културата и историята си, трябва да ги пазим, за да не се претопим в морето от европейските народи”, смята още зам.-кметът на Карлово. Кметът на Община Сопот Деян Дойнов, подчерта, че той и колегите му са дошли с най-добри намерения и нямат нищо против никой,а искат историята да се съхрани, да се запазва така, че да "възпитаваме децата си в една патриотична държава”. На срещата с премиера са обсъдили и някои от проблемите на общините. Конкретно за Община Сопот, кметът заяви, че тя е била изключително тежко състояние, пише БГНЕС.

„Само аз си знам какво съм преживял тези два месеца като новоизбран кмет на една малка възрожденска община, която е с 5 милиона бюджет и с 10 милиона дългове. Днес разрешихме и останалата част от финансовия проблем. Току що премиерът разпореди всички дългове, които ВМЗ-Сопот има към община Сопот да бъдат разплатени така, че до броени часове общината ще бъде финансова независима и тя има своето бъдеще”, съобщи кметът на Сопот. "Още след като всички будни граждани на страната започнаха да събират подписи против намеренията на МОН, реакцията на премиера беше незабавна - смяна на министъра, а днес той стана гарант, че това никога повече няма да се случи, каза кметът на община Калофер Румен Стоянов.

Той добави, че е бил поставен и въпросът за Мемориалния комплекс в Калофер, който се нуждае спешно от ремонт, а днес на срещата с Борисов, се е решило 300 000 лв. да се отделят за това." Благодаря на премиера, аз съм от града, в който е тръгнало Освобождението на България", каза от своя страна Генчо Герданов, кмет на община Копривщица.

„След няколко дни ще честваме 140 години от Априлското въстание и мисля, че копривщенци с право са обидени. България е известно, че е най-бързо освободилата се държава от Османската империя, от 1862 г. до 1878 г. Само за 16 години и България е свободна”, добави кметът на Копривщица.