Руските комунисти се канят да станат реален конкурент на властовата партия "Единна Русия" в парламентарните избори през септември чрез победа на социално-икономическия фронт, пише "Росийская газета".

Вчера партията представи пред журналисти идеи от разработваната предизборна програма и съобщи, че е "открила" 65 трилиона рубли в държавния бюджет. Партийният водач Генадий Зюганов обясни на пресконференция, че комунистите ще спасяват страната с "левоцентристки завой". Той предложи да се използва опитът от 1998 година, когато се наложи Русия да бъде измъкната от дефолта при цена на петрола към 15 долара за барел, отбелязва всекидневникът.

Депутатът Владимир Кашин, зам.-председател на ЦК на КПРФ, разказа къде може да се намерят средства за такъв "завой". Това са резервите на страната, на първо място в злато и валута. Друга част от необходимите средства може да влезе в бюджета, ако се приемат законопроектите на компартията за прогресивен данък, държавен монопол върху тютюна и алкохола и др.

Партията не забрави и традиционното си предложение да се национализират суровинните източници на Русия. "Завоят" предполага също евтини кредити за възстановяване на производството. Предвижда се мерките да подобрят социалната подкрепа. Пенсиите трябва да стигнат 40 на сто от трудовото възнаграждение, а "средствата ще стигнат за удвояване на заплатите", твърди Кашин.

Комунистите предложиха "намерените" 65 трилиона рубли да се похарчат за нуждите на народа, обобщава "Московский комсомолец". Пълният вариант на алтернативната им финансово-икономическа програма ще бъде представен в петък на стопански форум в Орел, родния град на Генадий Зюганов.

Приходната част на днешния руски бюджет е 13,7 трилиона рубли, а разходната - 16 трилиона. "Виждаме, че парите не стигат за образование, здравеопазване, развитие на промишлеността и селското стопанство", констатират комунистите. В навечерието на парламентарните избори те ще се опитват да получат максимални дивиденти от икономическата криза под лозунга на традиционните си мантри. Естествено при желание всичко това може да се осъществи. Но този икономически модел вече бе приложен в Съветския съюз и всички знаем как приключи това", коментира Константин Симонов, оглавяващ руския Фонд за национална енергийна сигурност.

(БТА)