Контрабандни златни накити откриха митническите служители при проверка на лек автомобил на митническия пункт /МП/ "Капитан Андреево", съобщиха от Агенцията "Митници". Нелегалните ювелирни изделия са били намерени при проверка на лек автомобил с румънска регистрация. В управляваната от турски гражданин кола пътували и две румънски гражданки и италианец.

Всички заявили, че не пренасят вещи, стоки, благородни метали или парични средства за деклариране. Автомобилът обаче е бил селектиран за щателна митническа проверка. При инспекцията зад резервната гума в багажника са били открити два прозрачни полиетиленови плика със 153 накита от жълт метал - пръстени, медальони, гривни, синджири и обеци.

Според експертизата на вещото лице, откритите накити са от 14-каратово злато с общо тегло 803 грама и са на стойност 45 780 лева. В хода на проверката е установено, че накитите са собственост на шофьора и на една от румънските гражданки. Контрабандните златни изделия са били задържани. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон. От началото на годината митническите служители на МП "Капитан Андреево" са предотвратили 15 опита за пренасяне на близо 17 кг изделия от благородни метали на стойност над 580 000 лева.