Кралят на Саудитска Арабия е инвестирал 26 милиона долара в компанията JetSmarter, която е нещо като авиационен аналог на Uber, съобщи „Блумбърг”. Услугата, която компанията предлага е резервиране на място и пътуване по света с частни самолети, като цената е същата както на билетите бизнес-клас на редовните авиокомпании.  Досега наличният парк от джетове на компанията не се използваше пълноценно, тъй като услугата не е много популярна като тази на компанията, предлагаща таксиметрови услуги. А и предлаганата услуга бе само за САЩ.

С новите инвестиции обаче нещата ще се променят. Прогнозира се разширяване на дейността на JetSmarter в Азия, Европа и Близкия Изток. Клиентите на бизнес-класите на редовните авиолинии със сигурност ще бъдат съблазнени от възможността със същите пари да пътуват с частен самолет. Първият пробив се очаква по линиите Лондон-Париж и Париж-Женева.

За миналата година от услугите на компанията са се ползвали 35 000 души, сред инвестиралите в нея е и рапърът Jay-Z, смятан за един от най-успешните изпълнители в САЩ през последната година.