"Надяваме се, че бежанците ще могат да се върнат у дома. И всъщност, когато говорш с тях, а аз съм говорила със стотици и стотици семейства, те мечтаят за моментът, когато конфликтът ще приключи и ще си отидат у дома", заяви Кристалина Георгиева пред американската радиостанция NPR.

"Междувременно докато това се случи, приемните общности трябва да се справят – да предоставят училища, подслон и, най-важното, работа на бежанците", допълни още Георгиева.

Според нея международната общност не бива да забравя и онези, които помагат на бежанците, защото много често те самите имат доста трудности в ежедневието си.

"Ето защо хуманитарната помощ и помощта за развитие трябва да вървят ръка за ръка – ако помогнеш само на едните, но не и на другите, създаваш напрежение, което ще доведе до това бежанците трудно да бъдат приети от местните общности", коментира Кристалина Георгиева.

Тя подчертава, че е нужно да се обърне внимание и на страните, които директно граничат със Сирия - Турция, Ливан, Йордания, които в момента са приели най-много бежанци.

"Те са буфер за всички нас", заяви Георгиева. "Много по-евтино е да се помогне на едно семейство в Йордания, Ливан или Турция, отколкото да се помогне на на същото семейство, когато то дойде в Европа", подчерта еврокомисарят. 

По думите й Европейската комисия и страните-членки на ЕС са най-големият донор на хуманитарна помощ и на помощ за развитие в световен мащаб. Те предоставят над една трета от хуманитарната помощ и над половината от помощта за развитие по света.

Въпреки това в световен план има недостиг на хуманитарна помощ от близо 15 млрд. долара на година. Едва пет страни-членки на ЕС изразходват за помощ за развитие над 0.7% от БВП, каквато е целта на международната общност.

Европейският бюджет отделя около 10,5 млрд. евро за справяне с бежанската криза през 2015 г. и 2016 г., над два пъти повече от първоначално предвиденото, допълва Георгиева.