На 21 март (вторник) от 11:00 часа кметът на Пловдив Иван Тотев ще открие официално Дигитален център, изграден с финансиране по проект "Дигитално културно-историческо наследство на община Пловдив“. Центърът се помещава на улица "Цанко Лавренов" №10 и разполага със съвременна техника за дигитализация – компютри, сървъри, скенери, модерно фотостудио, видео и аудио техника. 

Проектът е на стойност 586 778 евро и се реализира с финансовата подкрепа на Програма "Културно наследство и съвременни изкуства“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Чрез неговото изпълнение, се провежда първата цялостна програма за дигитализация на движимото и недвижимото културно-историческо наследство от фондовете на най-важните културни институции на територията на Община Пловдив: Народна библиотека "Иван Вазов“, Регионален исторически музей, Регионален етнографски музей, Регионален археологически музей, Общински институт "Старинен Пловдив“ и Градската художествена галерия.

Към момента по проекта са дигитализирани над 45 000 единици движимо културно-историческо наследство и 30 паметника на културата от национално значение.